Αρένα οι Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ρώμης

Αρένα οι Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ρώμης07.11.2018Ειδήσεις

Αγεφύρωτο το χάσμα με την Ιταλία. Ο Μοσκοβισί έβαλε τη μάσκα «Σόιμπλε» και απειλεί με κυρώσεις

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Συνεχίζονται τα τζαρτζαρίσματα μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, με τους δύο πόλους να εισέρχονται -με σταθερό βηματισμό- σε τροχιά σύγκρουσης.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, από την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε για το 2019 -εντός της προθεσμίας της 13ης Νοεμβρίου-, ώστε αυτό να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αδιάλλακτη

Η Ρώμη δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω και διαμήνυσε στους Ευρωπαίους πως η πρόβλεψη για το έλλειμμα, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι ανάμεσά τους, δεν πρόκειται να αλλάξει. «Συμφωνούμε με τη γνώμη της Κομισιόν» τόνισαν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συζήτησή τους για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» πρόσθεσαν αναφορικά με το απορριφθέν ιταλικό προσχέδιο. Η Ιταλία, εντούτοις, παρά την απομόνωση που βιώνει τον τελευταίο μήνα εντός της ευρωζώνης, δεν φαίνεται να σχεδιάζει καίριες αλλαγές στον προϋπολογισμό της.

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε πως η Ρώμη θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν παρά τις εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις, ενώ Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα. Την ίδια ώρα, σαν άλλος Σόιμπλε ο επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε πως η Ιταλία δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε., εάν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.

Παρά τις απειλές του, όμως, το μόνο που απασχολεί τη Ρώμη δείχνει να είναι η συνεχής άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εν μέσω της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα