Ανω κάτω τα Σκόπια με το στοπ στα αλβανικά!

Ανω κάτω τα Σκόπια με το στοπ στα αλβανικά!31.01.2018Παρασκήνιο

Σοβαρούς κλυδωνισμούς, που απειλούν και τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, δέχεται η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ...

...(φωτό αριστερά), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτό δεξιά) και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου για τη διεύρυνση της

χρήσης της αλβανικής γλώσσας εντός της ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE μάλιστα κατέθεσαν 35.000 τροπολογίες για να σταματήσουν, έστω για μερικούς μήνες, την εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται πως ο νόμος έχει ψηφιστεί με πλειοψηφία από τη Βουλή των Σκοπίων (από τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και τα αλβανικά κόμματα), αλλά ο πρόεδρος της χώρας που προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και τον ανέπεμψε στη Βουλή. Ετσι, για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει πάλι να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ολα ρευστά

Το θέμα αυτό φέρνει στην επιφάνεια τα εσωτερικά προβλήματα των Σκοπίων και, ασφαλώς το ρευστό πολιτικό κλίμα ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον όνομα.
Είναι κάτι που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά και δείχνει πόσο δύσκολο είναι να περάσει μία συμφωνία «πακέτο» για το όνομα και την αλλαγή του Συντάγματος που επιδιώκει η Ελλάδα. Πόσο μάλλον να τεθεί σε δημοψήφισμα, όπως ευελπιστεί ο κ. Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα