«Ανω κάτω» η Ιεραρχία για τη δίκη Φουρλεμάδη

«Ανω κάτω» η Ιεραρχία για τη δίκη Φουρλεμάδη31.01.2018Πρόσωπα

Στο δικαστήριο τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, όπου είχε γίνει ψηφοφορία για το αν παραστεί ως πολιτική αγωγή

Aναστάτωση στην Ιερά Σύνοδο προκάλεσε η αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα πως μητροπολίτες είχαν λάβει πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα δώρα από τον κατηγορούμενο στην υπόθεση με τα σάπια κοτόπουλα, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και πρώην ισχυρό άνδρα

του ομίλου Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη. Η πολύκροτη δίκη, που άρχισε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στις αρχές Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και θα συνεχιστεί αύριο, τα έχει όλα:

• Κατηγορία για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, εκατομμυρίων ευρώ,
• Εναν σημαντικό κατηγορούμενο, και μάλιστα κληρικό του Πατριαρχείου Ρουμανίας, τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, που πρόσφατα ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας».
• Μάρτυρες ιεράρχες που φέρεται ότι είχαν λάβει από τον κατηγορούμενο -όσο αυτός ήταν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha- πανάκριβα δώρα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ έκαστος.
• Εκκλησιαστικές έριδες και διαμάχες στην Ιεραρχία για την παράσταση πολιτικής αγωγής, που έφτασαν μέχρι και στο σημείο απειλών κατά του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Την ίδια ώρα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής έχουν κατασχεθεί για την κάλυψη του χρέους στο Δημόσιο, ύψους 15.000.000 ευρώ.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες βρίσκονται, εκτός από τον κ. Φουρλεμάδη, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρία Γεωργία Λυμπέρη, και οι πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Πέτσας και Θεολόγος Μακρής. Και οι τέσσερις με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν να δικαστούν, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.



Η πολύ σοβαρή εξέλιξη, όμως, που περιπλέκει πολύ τα πράγματα ήταν η εξής: Οι συνήγοροι του Φουρλεμάδη προσπάθησαν να ακυρώσουν την απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος για παράσταση πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία. Το δικαστήριο τελικά ζήτησε τα πλήρη πρακτικά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αίτημα πρωτοφανές στα χρονικά, που αναγκαστικά έγινε δεκτό από τη Σύνοδο την περασμένη Παρασκευή.

Η Εκκλησία, λοιπόν, είναι αναγκασμένη να δώσει στο δικαστήριο όλους τους διαλόγους που έγιναν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, καθώς και να αποκαλύψει τι ψήφισε ο κάθε ιεράρχης. Οπως είναι λογικό, αυτή η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις και δημιουργεί νομικό προηγούμενο!

Επίσης, η αποκάλυψη για πανάκριβα δώρα που είχαν λάβει ορισμένοι ιεράρχες από τον κατηγορούμενο έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση, που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία, καθώς κάποιοι από τους δωρολήπτες μητροπολίτες φέρεται ότι είναι μάρτυρες υπεράσπισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα