Το «GornaMakedonija» (;) προκρίνει ο Κοτζιάς για τα Σκόπια

Το «GornaMakedonija» (;) προκρίνει ο Κοτζιάς για τα Σκόπια31.01.2018Πρόσωπα

Το σενάριο για σύνθετη ονομασία με μία λέξη (ΑνωΜακεδονία) στα σλαβικά! Τι είπε με Νίμιτς. Παρέμβαση από Σημίτη

Σύνθετη ονομασία, με τη «Μακεδονία» ως δεύτερο συνθετικό, στο σλαβικό αλφάβητο, αμετάφραστη, προκρίνει για το όνομα της γειτονικής μας χώρας ο Νίκος Κοτζιάς, που χθες είχε μια σύντομη, σε καλό κλίμα, συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ονομασία αυτή ενδέχεται να είναι GornaMakedonija (ΑνωΜακεδονία). Η θέση αυτή του

υπουργού Εξωτερικών φέρνει την κυβερνητική γραμμή πολύ πιο κοντά σε αυτήν του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο πρότεινε σύνθετη ονομασία που κατά προτίμηση θα είναι μία λέξη στα σλαβικά.

Την ίδια ώρα, παραμονή μάλιστα της μαύρης επετείου των Ιμίων, ο Κώστας Σημίτης αποφάσισε να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση, ζητώντας λύση με τον όρο Μακεδονία. «Το εθνικό συμφέρον», όπως το ερμηνεύει ο ίδιος, «επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία» είπε ο κ. Σημίτης, που ως πρωθυπουργός επί οκτώ χρόνια δεν έκανε τίποτα για την επίλυση του μείζονος αυτού εθνικού θέματος.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης για την επίλυση του Σκοπιανού, όπως τον ανέλυσε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, έχει ως εξής: Η ελληνική πλευρά θα ετοιμάσει ένα σύμφωνο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά σε σχέση με το όνομα, τον αλυτρωτισμό, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της ΠΓΔΜ, την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς κ.λπ.

Το σύμφωνο θα δοθεί προς διαβούλευση στον Ζόραν Ζάεφ εντός του Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση θα ζητήσει, επίσης, από τον κ. Ζάεφ την αλλαγή του προοιμίου και δύο άρθρων του Συντάγματος της χώρας του. Εφόσον προκύψει συναίνεση επί του συμφώνου, θα προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε διεθνή συμφωνία, που θα εισαχθεί προς έγκριση στα δύο Κοινοβούλια, ενώ τμήμα του συμφώνου θα κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την ενόχληση του ομολόγου του κ. Ντιμιτρόφ, που δήλωσε μέσω του γραφείου του ότι «η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες». «Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» δήλωσε χθες ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά. «Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα» είπε, από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, που τόνισε ότι η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνει η σκοπιανή πλευρά «είναι λογικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το σύμφωνο από την αρχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα