Επεσαν τα πρώτα κεφάλια για τα πειράματα σε ανθρώπους!

Επεσαν τα πρώτα κεφάλια για τα πειράματα σε ανθρώπους!31.01.2018Ειδήσεις

Καρατόμησαν τον επικεφαλής λομπίστα της Volkswagen. Η Ε.Ε. δηλώνει σοκαρισμένη

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Ντόμινο αντιδράσεων και περαιτέρω αποκαλύψεων υπήρξε χθες μετά τη δημοσιοποίηση από τις γερμανικές εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Suddeutche Zeitung», αλλά και των «New York Times» ότι οι εταιρίες Volkswagen,

BMW, Daimler και Bosch έκαναν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα, για να καταγράψουν τις συνέπειες των εκπομπών ρύπων των κινητήρων τους!

Σοκαρισμένη δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -διά στόματος του εκπροσώπου της- από τις αποκαλύψεις, ενώ την ίδια ώρα η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι οι δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους είναι ανεύθυνες ενέργειες. «Προκαλεί και πάλι έκπληξη το γεγονός ότι εταιρίες του τομέα του αυτοκινήτου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους στη συμπεριφορά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Dieselgate.

Εξελίξεις

Στο μεταξύ, πρώτο «θύμα» του νέου σκανδάλου είναι ο επικεφαλής λομπίστας της Volkswagen Τόμας Στεγκ, εκ των στενότερων συνεργατών του επικεφαλής του ομίλου της VW Ματίας Μούλερ, ο οποίος παύθηκε χθες από τη θέση του, «μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η υπόθεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στεγκ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, καθώς στο τμήμα που διηύθυνε ανήκε και ο Χανς-Γκέοργκ Κούστζνιρ, ο οποίος ήταν μέλος του προεδρείου του χρηματοδοτούμενου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ευρωπαϊκού Ομίλου Ερευνών για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα της αυτοκίνησης (EUGT). Το EUGT είναι το ερευνητικό κέντρο που έκανε τις έρευνες για την επίδραση του διοξειδίου του αζώτου στην υγεία με πειράματα σε πιθήκους αλλά και σε ανθρώπους!

Πάντως, όλα αυτά δεν φαίνεται να εκπλήσσουν τους Ολλανδούς επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους αποκάλυψαν χθες στον ολλανδικό Τύπο ότι ανάλογες δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα, για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια, διεξάγονται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία!

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φλέμινγκ Κάσεε, τοξικολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει ανάλογες έρευνες, η αναταραχή γύρω από τα πειράματα στη Γερμανία αποτελεί «τρικυμία μέσα σ' ένα ποτήρι νερό». Κι αυτό γιατί, όπως είπε, πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο!

Keywords
Τυχαία Θέματα