Η Γαλλία καταγγέλλει την Τουρκία για στρατιωτική ανάμιξη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Η Γαλλία κατηγόρησε την Τετάρτη (07/10) την Τουρκία ότι εμπλέκεται «στρατιωτικά» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τη «διεθνοποίηση» αυτής της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

lang="en" dir="ltr">N. Karabakh talks to be held twice over next 5 days.

French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian revealed on Wednesday that talks on the Nagorno-Karabakh military conflict will be held on October 8 in Geneva and on October 12 in Moscow.
https://t.co/bns0Beygj5

— Dimo Yagcioglu (@DimoYagcioglu) October 7, 2020


Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη «sύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Eşq olsun sənə @azpresident!

Eşq olsun Azərbaycan Ordusuna!
#NagornoKarabakh
Nagorno-Karabakh#KarabakhisAzerbaijan#Azerbaijan#İlhamƏliyev pic.twitter.com/VS3JUldGaE

— Faruk CANSIZ (@FarukCnsz) October 7, 2020


Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρατολογεί σύρους ισλαμιστές στη Βόρεια Συρία και τους στέλνει στον Καύκασο για να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, που δήλωσε ότι με συμμετοχή της Άγκυρας να γίνει η οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Με την Αρμενία να έχει καταγγείλει ότι η Τουρκία κατέρριψε μαχητικό της.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε, άλλωστε, τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Κομισιόν εξέφρασε, πάντως, ανησυχία την Τετάρτη (07/10) για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian has said that talks on the situation in Nagorno-Karabakh are planned tomorrow in Geneva and on Monday in Moscow, France 24 reports.

Live updates: https://t.co/8QRYWI4EQn pic.twitter.com/rqwIhZVFzR

— OC Media (@OCMediaorg) October 7, 2020


Την Τρίτη (06/10), ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή εμπλοκή σύρων και λίβυων μαχητών στην πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > altsantiri