Εκτός φυλακής ο πρώην αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του Φλόιντ – Νέα υπόθεση δολοφονίας στο Τέξας

Την ώρα που στις ΗΠΑ συγκλονίζει νέα υπόθεση δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικό στο Τέξας, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα από τη φυλακή όπου κρατείτο, αφού κατέθεσε εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Σόβιν κατηγορείται για φόνο δευτέρου και τρίτου βαθμού και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου

στη Μινεάπολη. Η υπόθεση αυτή στάθηκε αφορμή για ένα κύμα κινητοποιήσεων σε όλες τις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το δικαστήριο είχε θέσει ως όρο για την αποφυλάκισή του χωρίς όρους να καταβάλει εγγύηση ύψους 1,25 εκατ. Κατέβαλε 1 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι αποφυλακίστηκε υπό όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται η απαγόρευση να εργαστεί σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Φλόιντ. Επίσης, θα πρέπει να παραδώσει τυχόν άδειες οπλοφορίας που διαθέτει.

Ο 44χρονος πρώην αστυνομικός θα δικαστεί τον Μάρτιο μαζί με άλλους τρεις πρώην συναδέλφους του που κατηγορούνται για συνέργεια στον θάνατο του Φλόιντ, στον λαιμό του οποίου είχε γονατίσει ο Σόβιν επί σχεδόν εννέα λεπτά.

Νέα υπόθεση δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικό στο Τέξας

Εν τω μεταξύ, δίωξη ασκήθηκε σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία ενός 31χρονου μαύρου στο Τέξας, έγινε το βράδυ της Τρίτης (07/10) γνωστό από τις αρχές κι ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των μειονοτήτων.

Η έρευνα, την οποία διεξήγαγαν οι Texas Rangers, η πολιτειακή αστυνομία του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του αστυνομικού Σον Λούκας δεν ήταν «αντικειμενικά αιτιολογημένη», δήλωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αστυνομικός κρατείται στη φυλακή της κομητείας Χαντ, στο βορειοανατολικό Τέξας.

#BREAKING New statement from the Texas Rangers on the arrest of #WolfeCity Police Officer Shaun Lucas. He’s charged with murder in the death of #JonathanPrice

“The preliminary investigation indicates that the actions of Officer Lucas were not objectively reasonable.” pic.twitter.com/Zz7sHkJqrl

— Alex Rozier (@RozierReports) October 6, 2020


Ο αστυνομικός Σον Λούκας απάντησε «το Σάββατο γύρω στις 20.24» σε μια κλήση στη μικρή πόλη Γουόλφ Σίτι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Ντάλας, σχετικά με έναν καυγά, που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Εκεί, ήλθε σε επαφή με έναν Αφροαμερικανό ηλικίας 31 ετών, τον Τζόναθαν Πράις, που είχε εμπλακεί στις «ταραχές». Ο αστυνομικός Λούκας «επιχείρησε να συλλάβει τον Πράις, ο οποίος αντιστάθηκε χωρίς να υιοθετήσει απειλητική συμπεριφορά και κατόπιν άρχισε να απομακρύνεται», αναφέρουν οι αρχές.

Ο Λούκας, στη συνέχεια, έκανε χρήση του τέιζέρ του και μετά του υπηρεσιακού όπλου του τραυματίζοντας τον Τζόναθαν Πράις, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου, όμως, άφησε την τελευταία του πνοή.

Δικηγόρος οικογένειας θύματος: Τον σκότωσαν ενώ υπερασπιζόταν γυναίκα

Την Κυριακή (04/10), ο δήμος του Γουόλφ Σίτι γνωστοποίησε στο Facebook ότι ένας «αστυνομικός ενεπλάκη σε περιστατικό με πυροβολισμούς» και τέθηκε «σε διαθεσιμότητα», όσο οι «Texas Rangers» διεξήγαγαν έρευνα για το περιστατικό.

The Texas Rangers said, “The preliminary investigation indicates that the actions of Officer Lucas were not objectionably reasonable." Jail records show bail was set at $1 million. https://t.co/GLadkN7eZh

— KZTV Action 10 News (@Action10News) October 7, 2020


Ο δικηγόρος Λι Μέριτ, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε την Τρίτη (06/10) τη λύπη του, με ανάρτηση στο Facebook, διότι η σύλληψη του Λούκας, δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, «δεν έγινε σύντομα». «Αυτό θα έπρεπε να γίνει την ημέρα που σκότωσε» τον Τζόναθαν Πράις, επισήμανε.

Ο δικηγόρος περιέγραψε το θύμα ως έναν «τοπικό ήρωα», «τον οποίο αγαπούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», ο οποίος είχε παρέμβει αφού είδε έναν άνδρα να επιτίθεται σε μία γυναίκα. Όταν η αστυνομία έφθασε στο σημείο, ο Πράις είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κι είχε επιχειρήσει να εξηγήσει τι είχε συμβεί, προτού τον στοχοθετήσουν, έγραψε ο Λι Μέριτ.

“The preliminary investigation indicates that the actions of Officer Lucas were not objectionably reasonable. The Texas Rangers have charged Officer Lucas with the offense of murder.” https://t.co/IsBtihhWOL#JonathanPrice #BlackLivesMatter pic.twitter.com/VYGduWCsyy

— Jeff Charles, AKA Black Thanos (@JeffOnTheRight) October 7, 2020


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα