Καθαρά Δευτέρα: Φάτε καθαρά, όχι πολύ!

Τα εδέσματα την Καθαρά Δευτέρα είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αλλά και θερμιδικής αξίας γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μερικά από αυτά είναι η λαγάνα, ο χαλβάς, ο ταραμάς, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα τουρσιά, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή. Καθένα από αυτό έχει τη δική του διατροφική αξία. Φάτε λοιπόν καθαρά, όχι πολύ!

1. Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που μας προσδίδουν ενέργεια. Η υψηλή θρεπτική της αξία της προέρχεται από το

σουσάμι, που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό .

2.Υψηλής διατροφικής αξίας είναι και ο ταραμάς που είναι πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο αλλά και σεθερμίδες και νάτριο. Προσοχή στον ταραμά γιατί μια κουταλιά της σούπας μας δίνει περίπου 40-50 θερμίδες.

3.Ο χαλβάς και τα γλυκά του κουταλιού δεν λείπουν από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα γλυκά του κουταλιού προσφέρουν φυτικές ίνες, σάκχαρα και καθόλου λιπαρά. Τα γλυκά, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και η σοκολάτα υγείας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 40γρ.χαλβά προσδίδουν περίπου 240 θερμίδες.

4.Όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά και ο αρακάς είναι καλό να υπάρχουν μία με δύο φορές την εβδομάδα τα οποία περιέχουν φυτικό σίδηρο (όπως οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια).Συνδυάστε τα με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Επίσης, ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.

5.Τα θαλασσινά και των οστρακοειδή βοηθούν στην πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων, που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης. Επίσης αποτελούν σημαντική πηγή ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β , ιωδίου, σεληνίου.
Πέρα από τη διατροφική αξία των θαλασσινών θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη ποιότητα τους. Τα θαλασσινά είναι ευπαθή τρόφιμα για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά και κατανάλωσή τους. Επίσης τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως ταραμάς και το τουρσί περιέχουν πολύ αλάτι επομένως ειδικά τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να τα καταναλώσουν με μέτρο.

Τι να προσέχετε:

Φάτε καθαρά, όχι πολύ!
Αποφύγετε τα τηγανητά και τα γλυκά. Για επιδόρπιο προτιμήστε το φρούτο με το μέλι ή κάποιο ζελέ με φρούτα. Αποφύγετε το χαλβά καθώς έχει πολύ λίπος και ζάχαρη.

Φροντίστε το κομμάτι λαγάνας που θα καταναλώσετε να μην υπερβαίνει κατά πολύ τη φέτα ψωμί που συνηθίζεται να τρώτε σε καθημερινή βάση.

Να θυμάστε ότι όλα τα θαλασσινά είναι καλή επιλογή κρέατος καθώς είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά αρκεί να μην είναι τηγανητά. Μπορείτε να τα κάνετε ψητά ή στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα.

Οι ελιές ας είναι ως πέντε. Ας αναλογιστούμε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο.

Σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία από τα εδέσματα στο πιάτο χωρίς όμως υπερβολές. Ο έλεγχος χάνεται όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι στα διαφορετικά εδέσματα ή στην υψηλή θερμιδική αξία τους.

Μπορείτε να πιείτε 2 ποτήρια κρασί ή 1 αλκοολούχο ποτό.

Πηγή

The post Καθαρά Δευτέρα: Φάτε καθαρά, όχι πολύ! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Αναζητήσεις
φατε καθαρα
Τυχαία Θέματα