“Υπέρ των φιλολαϊκών μέτρων”

«Προσερχόμαστε ως μαχητές της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και όχι αναμένοντας την αποτυχία. Διεκδικούμε την επιτυχία της κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι επιτυχία της κοινωνίας και της χώρας συνολικότερα», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης.
«Αυτό που διεκδικούμε επίμονα και συστηματικά είναι τα όσα προγραμματικά έχουν συμφωνηθεί να καταγραφούν

με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία», συμπληρώνει. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ ,όπως τονίζει, διεκδικεί τον ρόλο του υπερασπιστή των φιλολαϊκών μέτρων που έχουν ενταχθεί στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης με τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνείται το ενδεχόμενο ένωσης κομματικών δυνάμεων με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επαναλαμβάνει το άνοιγμά του προς τους ψηφοφόρους του Κινήματος. «Δεν υπήρξε συμφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εμείς προτείναμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Βέβαια οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μιλάνε για την ανάγκη του εξορθολογισμού του εκλογικού συστήματος, τη μεγαλύτερη αναλογικότητα του εκλογικού νόμου για την αναμόρφωση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών. Το αφήσαμε εκτός προγραμματικής συμφωνίας», ως προς το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
“Θα ψηφίσουμε υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν δεσμευόμαστε από την προγραμματική συμφωνία να μην καταθέσουμε και δική μας αυτοτελή πρόταση”, απαντά σε ερώτηση εάν το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσουν πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
«Υπάρχουν οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Το πλεονάζον προσωπικό δεν πρέπει να απολυθεί αλλά να μεταταγεί σε άλλες θέσεις, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν συμφωνούμε με τις απολύσεις. Ενα νέο κύμα ανέργων θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την κοινωνία», ξεκαθαρίζει σχετικά με το εάν η ΕΕ και η τρόικα επιμείνει στις απολύσεις.
Ο Φώτης Κουβέλης ερωτάται ακόμη εάν, τώρα που συνεργάζεται με τον κ. Βενιζέλο στην κυβέρνηση, βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο να ενώσουν τις κομματικές τους δυνάμεις στο μέλλον για τον σχηματισμό ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς και απαντά:
«Όχι. Η Κεντροαριστερά είναι μια φθαρμένη έννοια. Η συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ο τρίτος πόλος της πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να γίνει με πρωτογενή κοινωνικά στοιχεία και όχι με συμφωνίες κορυφής. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει το πολιτικό σπίτι δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, των σοσιαλιστών, των μεταρρυθμιστών, των προοδευτικών πολιτών, των κινημάτων, της πολιτικής οικολογίας. Επαναλαμβάνω, σε αυτή την κατεύθυνση, την πρόσκληση που είχα απευθύνει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις γραμμές της Δημοκρατικής Αριστεράς για να διαμορφώσουμε τη μεγάλη συλλογικότητα του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα