Πετρέλαιο για προστασία

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία έθεσαν σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία μάλλον θα στραφεί εκ νέου στη Μόσχα για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Μετά το δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν από λίγους μήνες, η ηγεσία Χριστόφια εκτιμώντας την κατάσταση προχώρησε σε ανεπίσημες συζητήσεις για νέα χρηματοδότηση που προβλέπεται να κυμανθεί από 2 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ και, μάλιστα, με χαμηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη δόση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είδε την

προσφορά ως «μάννα εξ ουρανού», δεδομένων των οξύτατων προβλημάτων στο τραπεζικό της σύστημα και της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας. Παρ’ όλα αυτά, η Λευκωσία πιθανότατα να προχωρήσει παράλληλα σε ένα μικρό ποσό δανεισμού και από τον μηχανισμό στήριξης για την τήρηση των ισορροπιών.
Επόμενο ήταν τα ρωσικά και τα κυπριακά δημοσιεύματα να προκαλέσουν την οργή της Κομισιόν, η οποία κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή η προσφορά θαλάσσιων περιοχών για έρευνα με αντάλλαγμα χρήματα και ασφάλεια, δεν θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Με λίγα λόγια, οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι δεν θα είναι εφικτή μια μελλοντική «πολιτική» υποστήριξη στο κυπριακό πρόβλημα, αν η κυβέρνηση προβεί σε άλλες επιλογές… Πάντως, το ρωσικό ενδιαφέρον δεν είναι καινούργιο, αφού ήδη είχε εκδηλωθεί όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για έρευνες τον Οκτώβριο του 2011. Όμως, για τη Δύση παραμένει ένας εφιάλτης η ρωσική στρατιωτικο-οικονομική παγίωση στην ανατολική Μεσόγειο.
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η Μόσχα αποκτά προβάδισμα έναντι πολλών δυτικών εταιρειών –με εξαίρεση το Ισραήλ– στα «βυθοτεμάχια» της κυπριακής ΑΟΖ. Άλλωστε και οι δηλώσεις Λαβρόφ, πριν από λίγες ημέρες, προμήνυαν τη ρωσική αποφασιστικότητα για δυναμική είσοδο στον διαγωνισμό. Το Κρεμλίνο προσανατολίζεται στη διατήρηση της επιρροής του στην Κύπρο και στην ευαίσθητη Μέση Ανατολή, με πιο επιθετικό χαρακτήρα από άλλες φορές. Τα κυπριακά κοιτάσματα λειτουργούν ως ένα ισχυρό όπλο της Λευκωσίας έναντι της επιχειρούμενης γεωπολιτικής και οικονομικής υποβάθμισης από κέντρα που δεν θέλουν τη Μόσχα και τη Λευκωσία να μην έχουν τον πρώτο λόγο στην περιοχή.

Γεωστρατηγικοί εταίροι
Όταν και αν επιτευχθεί η οικονομική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, η ουσία είναι ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν στην περαιτέρω σύσφιξη των στρατηγικών σχέσεών τους. Ο άλλος σημαντικός εταίρος, το Ισραήλ, δεν φαίνεται να προβληματίζεται από την επικείμενη συμφωνία, πρώτον γιατί έχει εξασφαλίσει με τα δικά του ανταλλάγματα το μερίδιο του και δεύτερον έχει, τον ίδιο περιφερειακό ανταγωνιστή με την Κύπρο και την Ρωσία. Την Τουρκία. Αυτή η πραγματικότητα διαπιστώθηκε έμμεσα και στη συνάντηση των εμπορικών επιμελητηρίων Κύπρου και Ρωσίας που έλαβε χώρα τη 10η Φεβρουάριου του 2012 στη Μόσχα.
Ο Sir Michael Leigh, διεθνολόγος και επικεφαλής του εγχειρήματος για την ενέργεια στη Μεσόγειο, δίνει τη δική του πρόβλεψη, θεωρώντας ότι «η συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ, δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από τη ρωσική διείσδυσ

Keywords
Τυχαία Θέματα