Περνά η αναπτυξιακή γραμμή Σαμαρά

Του Δ. Κεμπέ

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή μία νέα ημέρα χαράζει για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα συνέλθει για την τραπεζική και τη δημοσιονομική ενοποίηση, θα θέσει για πρώτη φορά σαφές σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Από τον Απρίλιο του 2010, πριν από την ψήφιση της πρώτης

δανειακής σύμβασης, ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με όλη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, ότι η δανειακή σύμβαση -έτσι όπως φτιάχτηκε- θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή τη χώρα και θα δοκιμάσει την παγκόσμια οικονομική συνοχή. Από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί μέχρι τον Μπερλουσκόνι και τον θαπατέρο, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτέθηκαν κατά των προτάσεων που διατύπωσε με σαφήνεια τον Ιούλιο του 2010 στο Ζάππειο. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, το έθνος να δοκιμαστεί σκληρά, ο ευρω παϊκός νότος να απαξιωθεί και ο βορράς να δοκιμαστεί, επίσης, σοβαρά μέχρι να καταλάβουν ότι το πρόγραμμα Σαμαρά είναι το μοναδικό που οδηγεί στη διέξοδο, καθώς προβλέπει ανάπτυξη, απασχόληση και επενδύσεις. Μόλις την Παρασκευή, οι επικεφαλής των τεσσάρων βιομηχανικών δυνάμεων της «Ζώνης» κατέληξαν στην απόφαση χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων ύψους 130 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της Ε. Ε. 0 Σαμαράς δικαιώθηκε και στις 28 του μήνα ξεκινά η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η αναπροσαρμογή των επαχθών όρων που εκτροχίασαν τη διεθνή οικονομία.

Ο Βεστερβέλε
Η αλλαγή στάσης καταγράφηκε από τους Γερμανούς με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, ο οποίος ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα μια δεύτερη ευκαιρία. Σε συνέντευξη του τονίζει σχετικά: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μία ιστορική ευθύνη, να εφαρμόσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Υλοποίηση και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την ευρωζώνη γενικότερα». Ως προς τη δεύτερη ευκαιρία, επισημαίνει το εξής: «Η πρώτη χάθηκε κατά την περυσινή σύνοδο του 620 στις Κάννες, όταν αποφασίστηκε το μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και υπήρχε το ψυχολογικό μομέντουμ που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης. Με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, όμως, εξανεμίστηκε αυτό το μομέντουμ, 48 ώρες αργότερα. Τώρα ψήφισαν οι Έλληνες και, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τάχθηκαν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, παρόλο που περνούν πολύ δύσκολα. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Ας μη χάσουμε και πάλι την ευκαιρία».

Το πακέτο
Τις θέσεις Σαμαρά υιοθέτησαν επισήμως την Παρασκευή Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί στη μίνι Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όπου αποφασίστηκε η εκταμίευση ποσού 130 δισ. ευρώ, ίσου προς το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. για αναπτυξιακές δράσεις. Όλοι χαρακτήρισαν χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μία ώρα, και τόνισαν ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το κοινό νόμισμα της Ε. Ε. Η λέξη «ανάπτυξη» κυριάρχησε στις δηλώσεις και των

Keywords
Τυχαία Θέματα