«Εργολαβία» Citi σε Τσίπρα

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνεχίζει τις διακοπές του για τέταρτη εβδομάδα στο Αιγαίο, οι επενδυτικοί οργανισμοί όμως, που υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως το σχέδιό του για επιστροφή της χώρας στη δραχμή, έχουν αναλάβει εργολαβικά και ευλαβικά την υπεράσπιση των θέσεών του. Έτσι, λοιπόν, λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Γιούνκερ, Ολάντ και Μέρκελ

υπέρ της ελληνικής προσπάθειας και της αναγκαιότητας επανάκαμψης της χώρας, οι αναλυτές της Citigroup επαναβεβαίωναν τις εκτιμήσεις τους ότι ντε και καλά η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρώ. Κι ενώ οι… έγκριτες καταστροφολογικές γνώμες διαδέχονται η μία την άλλη, οι έχοντες γνώση τοποθετούνται ακριβώς αντίθετα απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ποιοι είναι αυτοί; Ορισμένοι εκπρόσωποι επενδυτικών funds, οι οποίοι διπλασιάζουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα εκτιμώντας ότι η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα καταλήξει επιτυχώς για την κυβέρνηση Σαμαρά και η χώρα θα μπορέσει όχι μόνον να αναπνεύσει στην παρούσα φάση, αλλά και να επιστρέψει στην ανάκαμψη, παρά τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει.

Πρόβλεψη
Συγκεκριμένα, η Citigroup επανέλαβε την… πρόβλεψη του Ιουλίου για πιθανότητα 90% αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο διάστημα των επόμενων 12 έως 18 μηνών, μειώνοντας μάλιστα το εύρος του χρονοδιαγράμματος. Πλέον εκτιμά πως είναι ολοένα πιο πιθανό η Ελλάδα να βγει από το ευρώ εντός των επόμενων έξι μηνών, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εάν το report της τρόικας το Σεπτέμβριο δείξει πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει εκτροχιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν καταφθάνουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα για να αξιολογήσουν την πρόοδο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες της ΕΚΤ να δημιουργήσει ένα μόνιμο Ταμείο Διάσωσης στην Ευρωζώνη ενδέχεται να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας ελληνικής εξόδου, σύμφωνα με τη Citi, η οποία στο report της σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν ολοένα μεγαλύτερη διστακτικότητα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ακόμη κι έτσι, η Citi λέει πως η ελληνική έξοδος δεν θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ότι την προκάλεσε.

Στοίχημα
Τις εκτιμήσεις αυτές, πάντως, δεν τις συμμερίζονται ορισμένα «θαρραλέα» επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Τα συγκεκριμένα funds εκτιμούν ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να αποτελέσουν τώρα ένα καλό «στοίχημα», όσο διατηρούνται οι ελπίδες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και όσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» εκ νέου το ελληνικό χρέος, αυτή τη φορά σε βάρος των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών. Οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν χαμηλοί, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, καθώς πολλά funds επιλέγουν να αποφεύγουν τους ελληνικούς τίτλους που διαπραγματεύονται στο 17% της ονομαστικής τους αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα