Κερδοσκοπικό πάρτι με φόντο την Εμπορική

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς αύριο συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής Crédit Agricole. Μετά την πάροδο περίπου επτά ετών από τότε που το πλειοψηφικό πακέτο της Εμπορικής πέρασε σε γαλλικά χέρια, έρχεται, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις, η στιγμή να ενσωματωθεί σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους που έχουν υποβάλει προσφορές

και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank. Οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε προσφορές για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνες με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής του νέου ιδιοκτήτη της Εμπορικής Τράπεζας θα αλλάξει τα δεδομένα του εγχώριου τραπεζικού χάρτη. Με τη σειρά τους, οι τραπεζικοί όμιλοι που δεν θα καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν την Εμπορική Τράπεζα, θα στραφούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις εξελίξεις που συνδέονται με το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εξελίξεις αναμένονται και στον χώρο των μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών, καθώς και σε ξένους τραπεζικούς ομίλους, που ενδεχομένως εκδηλώσουν επίσημα την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά.

Παιχνίδια
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η στάση της Alpha Bank, η οποία σπέρνοντας φήμες στην αγορά από τα τέλη Ιουλίου ότι έχει καταθέσει πολύ καλύτερη προσφορά, κατάφερε να κάνει πάρτι στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της τράπεζας να έχει κερδίσει κοντά στο 16% σε διάστημα λίγων ημερών! Ανάλογη συμπεριφορά έχει επιδείξει η Διοίκηση Κωστόπουλου και σε παλαιότερα deals που τελικά δεν ευοδώθηκαν, όπως εκείνα με την Εθνική και την Eurobank. Τώρα, το ενδιαφέρον της Alpha είναι τεράστιο και για έναν πρόσθετο λόγο που έχει πίσω του μερικά μηδενικά και συγκεκριμένα 2,5 δισ. ευρώ. Οι Γάλλοι είχαν αποφασίσει να ρίξουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Εμπορική και παρά την απόφασή τους για την πώληση της τράπεζας, οι αρχικές τους αποφάσεις θα ισχύσουν κανονικά. Έτσι, λοιπόν, αν η Alpha Bank υπερισχύσει στον διαγωνισμό, τότε θα χρησιμοποιήσει τα 2,5 δισ. ευρώ που της λείπουν για την αύξηση του δικού της μετοχικού κεφαλαίου, την οποία μήνες τώρα σχεδιάζει ο Γ. Κωστόπουλος. Υπό αυτές τις παρασκηνιακές συνθήκες όμως, όχι μόνο δεν ευνοείται ο υγιής ανταγωνισμός, όχι μόνο δημιουργείται κλίμα σε βάρος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά η χώρα κινδυνεύει να διασυρθεί διεθνώς.

Η ΕΤΕ έδειξε το δρόμο με τριετή επιχειρησιακή σύμβαση
Σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε την Παρασκευή στην ΕΤΕ, καθώς η Διοίκηση Αλ. Τουρκολιά κατέληξε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων της τράπεζας υπογράφοντας τριετή επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία αποτελεί προπομπό για ανάλογες θετικές εξελίξεις και σε άλλους κλάδους. Λίγες μέρες πριν την έναρξη των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, η ηγετική ομάδα της ΕΤΕ… έδειξε τ

Keywords
Τυχαία Θέματα