Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κυπριακή κρίση

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών που πήραν μέρος στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ως «κυνικούς γκάνγκστερ», ενώ επιφύλαξε βαρείς χαρακτηρισμούς και για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών

ότι «είπε ανοησίες» και τον κατηγόρησε ότι «απεύχεται να επιτύχει η διαπραγμάτευση των Κυπρίων», γεγονός που όπως υπογράμμισε, «είναι ντροπή και όνειδος».

Παράλληλα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης, όταν ρωτήθηκαν για τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαναν ότι βλέπουν μία λύση «εντός του ευρώ, χωρίς τρόικα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, απέφυγε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του και σημείωσε απλώς ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, η λύση είναι «η αντίσταση, η διεκδίκηση, το όχι, η μεταφορά του εκβιασμού στο απέναντι στρατόπεδο».

Προβληματισμός και αμηχανία

Πέραν της αυτονόητης επίθεσης στην ελληνική κυβέρνηση, στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός για τη συνέχεια. Αυτό διότι, όσο δίκαιο έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν ότι «το κυπριακό όχι εκθέτει την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου της κυβέρνησης Σαμαρά», άλλο τόσο εύλογη εμφανίζεται και η αντιστροφή του ίδιου επιχειρήματος: ότι, δηλαδή, όσο οι Κύπριοι βυθίζονται στην κρίση και συμβιβάζονται σε μία λύση που μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη απόφαση του Eurogroup, τόσο επιβεβαιώνεται πως ίσως ο μονόδρομος να είναι όντως… μονόδρομος.

Εξάλλου, η κυπριακή κρίση, που από χθες έλαβε οξύτατες διαστάσεις με επεισόδια, κατάρρευση της Λαϊκής τράπεζας και αποσταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής για τις περαιτέρω εξελίξεις. Αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να εκτιμούν ότι «το όχι του κυπριακού λαού αποτελεί μήνυμα αντίστασης-υποθήκη για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», στην Κουμουνδούρου αναμένουν αν η κυπριακή κρίση θα ωριμάσει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει διεκδίκησης της εξουσίας, ή απλώς θα δείξει… «σκηνές από το μέλλον», αν μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έρθει σε ρήξη με την τρόικα, τους δανειστές και, εν τέλει, το Βερολίνο.

«Πριν πεις όχι, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντέξεις στις πιέσεις», συνομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ανώτατα στελέχη της Κουμουνδούρου, που βλέπουν την κυπριακή κυβέρνηση να στερεύει από χρόνο και χρήμα, μην έχοντας το περίφημο «σχέδιο Β» και φεύγοντας από τη Μόσχα άπραγη, χωρίς την επιθυμητή βοήθεια του ρωσικού παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν την έκβαση της κυπριακής κρίσης. Αν η Κύπρος καταφέρει να εξασφαλίσει μία λύση έστω και κατά 1/1000 καλύτερη από την αρχικά προταθείσα, τότε το «σκληρό ροκ» κατά της κυβέρνησης Σαμαρά θα συνεχιστεί. Ειδάλλως, θα προκύψει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μία έντονη συζήτηση μεταξύ «αριστερών» και «ρεαλιστών». Μία έντονη συζήτηση, με στρατηγικά χαρακτηριστικά, η οποία θα ξεκινήσει… από τη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα