Κύπρος: Τρία νομοσχέδια για ψήφιση στην Βουλή - Συνάντηση Αναστασιάδη- τρόϊκα

03:04 22/3/2013 - Πηγή: E-Typos


Αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί η συζήτηση 9 νομοσχεδίων που αφορούν τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τα νομοσχέδια τιτλοφορούνται:- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.- Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.- Ο περί της διαχείρισης
χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος. Τα νομοσχέδια είχαν εγκριθεί σε έκτακτη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου και στάλθηκαν στη Βουλή για επείγουσα έγκριση, ύστερα από υποδείξεις της τρόικας και του Γιούρογκρουπ για την υποβολή προτάσεων και τη λήψη μέτρων που προαπαιτούνται για την παραχώρηση βοήθειας διάσωσης. Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών του στη Μόσχα. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανανέωση 21.51

Η κυβέρνηση κατέθεσε πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια. Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών , που αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.

Ανανέωση 17.16

Το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει στις 18.00 για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης με στόχο να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε, από τη Μόσχα, ότι ενδέχεται στο Ταμείο να συνεισφέρει και η Ρωσία.

Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί απόψε, με τη μορφή του κατεπείγοντος, στη Βουλή. Η συνεδρίαση της Βουλής έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 19.00.

Αναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν έχει διευκρινιστεί εάν το αποδέχεται η τρόικα και αν η συνεισφορά των πολιτών θα είναι σε εθελοντική βάση.

Μέχρι τη Δεύτερα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για οικονομική στήριξη της Κύπρου, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αύριο το πρωί θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ενημέρωση 14.11

​Μετά από πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη, διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο για να το εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup.

To απόγευμα συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.

Διαβάστε το νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλεγγύης εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα