Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ο Μπρεχτ και το αυγό του φιδιού

Επιμένει …αντιρατσιστικά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή την συμπλήρωση 53 ετών από τα γεγονότα του Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική, οπότε δολοφονήθηκαν 70 νέοι διαδηλωτές από την ρατσιστική αστυνομία, οι ‘πράσινοι’ νεολαίοι παρατηρούν πως «η έξαρση του ρατσισμού ως γεγονός μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ», λόγω και της οικονομικής κρίσης που ευνοεί φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας. «Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το μίσος και η βία καταλύουν κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σεβασμού στην διαφορετικότητα

του άλλου, ενώ η έκφραση αλληλεγγύης, συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, παύει να είναι αυτονόητη. Έτσι η στοχοποίηση των μεταναστών, της «διαφορετικής φυλής», και η επίπλαστη τοποθέτησή τους στη θέση του υπαίτιου των πολιτικο-οικονομικών προβλημάτων της κοινωνίας, ραγίζει το αυγό του εκάστοτε «φιδιού», σημειώνουν, θέτοντας ως προϋπόθεση για την ανατροπή της επώασης αυτής της νοσηρής κατάστασης, την σύμπραξη και τον κοινό αγώνα όλων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις και την μισαλλοδοξία, αντιπαραβάλλει την Παιδεία, ως «φάρμακο», αλλά και ως «παρακαταθήκη» για τις επόμενες γενιές. Και θυμίζει με νόημα τον Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου…».

Keywords
Τυχαία Θέματα