Λύση τώρα θέλει η Αθήνα

Από νωρίς, όταν επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με τη Ρωσία αλλά και η επιλογή της κυπριακής ηγεσίας να παίξει το χαρτί του Ταμείου, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης δεν έκρυβαν το σκεπτικισμό τους για το κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Η Κύπρος χρειάζεται τα χρήματα τώρα, τέτοιου είδους σχήματα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν» σχολίαζαν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν ήταν

μεσοπρόθεσμα λειτουργικό το σχέδιο θα απορρίπτονταν από το Βερολίνο. Βασικός λόγος, εξηγούσαν, πέραν του στόχου ριζικής συρρίκνωσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα, είναι ο γερμανικός φόβος για την Ιταλία και το ενδεχόμενο ο μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης να ζητήσει στήριξη, με ευνοϊκούς όρους, από την ευρωζώνη.

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα κάθε απόφαση της Κύπρου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους θεωρώντας ανεπαρκείς τους χειρισμούς Αναστασιάδη και, ουσιαστικά, επιχειρηματολογώντας υπέρ του αρχικού σχεδίου που κατατέθηκε από το eurogroup. Στο βαθμό που αυτές οι θέσεις αποτυπώνουν και τις απόψεις του ίδιου του κ. Σαμαρά είναι σαφής η ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Άλλωστε, πέραν της γενικότερης αναταραχής στην ευρωζώνη και μάλιστα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως τρόπους αναστροφής της ύφεσης, η ελληνική πλευρά εκφράζει έντονη ανησυχία και για τον κίνδυνο μετάδοσης ενός τραπεζικού πανικού από την Κύπρο στην Αθήνα. Η απόφαση της κυβέρνησης να προετοιμάσει διάταξη ώστε να υπάρξει άμεση κρατικοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλισθεί το σύνολο των καταθέσεων σε αυτές καταδεικνύει την ελληνική αγωνία για τις εξελίξεις. Το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί άμεσα καθώς είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να διανοηθεί πώς θα ανοίξουν την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα χωρίς να απειλούνται με άμεση κατάρρευση εξαιτίας των μαζικών εντολών ανάληψης που θα δοθούν. Η συνολική δαπάνη ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το 1/3 από το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων που ζητούσε η Λευκωσία από την Αθήνα προκειμένου να καλύψει τμήμα της απαίτησης του eurogroup για εξεύρεση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα