Οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο «Σινέ Κεραμεικός» σχολιάστηκε πολύ χθες ο χαιρετισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. Ο πορτ παρόλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε εξαιρετικά «ανοιχτός» προς τη ΔΗΜΑΡ, καλώντας παράλληλα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να αποφασίσει… με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου για τις διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ επισήμανε

ότι «αντικειμενικά, οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται το συνέδριό σας, το καθιστούν απολύτως ενδιαφέρον». Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, υπογράμμισε με νόημα πως «ο σημερινός (σ.σ. χθεσινός) χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας τυπικός χαιρετισμός, όχι μόνο γιατί συνυπήρξαμε με τους περισσότερους από εσάς επί δεκαετίες στο ίδιο κόμμα αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλουν να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς».

«Διπολισμός, όχι δικομματισμός»

Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να απαντήσει και στις αιχμές του Φώτη Κουβέλη περί δημιουργίας μίας «καρικατούρας δικομματισμού» στο πολιτικό σκηνικό και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για δικομματισμό, αλλά για έναν «διπολισμό που αντιστοιχείται σε δυο διαφορετικά πολιτικά σχέδια». «Ασφαλώς, η διαμόρφωση αυτού του νέου διπολικού σκηνικού δεν πρέπει να εκλαμβάνεται και να λειτουργεί σε βάρος της αυτόνομης και διακριτής πολιτικής παρουσίας των πολιτικών κομμάτων τα οποία οφείλουν όμως να οριοθετούνται με σαφήνεια απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που κυβερνά τον τόπο και εκφράζεται με μια ακροδεξιά ρητορική και πρακτική», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο, αλλά και το ύφος του χαιρετισμού Σκουρλέτη, αλλά και οι εν εξελίξει διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ δημιουργούν στην Κουμουνδούρου την αίσθηση ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προετοιμάζεται για «αριστερή στροφή». Μάλιστα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούν τον Φώτη Κουβέλη να συνεχίζει να απορρίπτει με επιμονή όχι μόνο το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνεργασία με την «Πρωτοβουλία των 58» για την Κεντροαριστερά. Εξάλλου, χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν έκρυψε την αρνητική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τους «58», αφού υπονόησε ότι πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ με άλλη… αμφίεση: «Πολλοί θα προσπαθήσουν να εμφανισθούν με νέα πανωφόρια, για να κρυφτούν και για να προσπαθήσουν να διασωθούν, ακόμα και για να παίξουν το ρόλο του αναχώματος απέναντι σε αυτό που έρχεται, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα