Άναψε φωτιές στο ΠΑΣΟΚ η επιστολή των έντεκα

Το γεγονός ότι η επιστολή υπογράφεται από στελέχη που βρέθηκαν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου την εποχή της πρωθυπουργίας του (Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Ντόλιο, Γιώργο Πεταλωτή, Μανώλη Όθωνα κ.α.), προκάλεσε άμεσα την κινητικότητα των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την κίνηση. Υποστήριζαν άλλωστε, ότι η ΚΠΕ του κόμματος προγραμματιζόταν ήδη να συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία το διήμερο

20-21 Δεκεμβρίου(!). Δεν ήταν έτσι λίγοι, όσοι αντιμετώπιζαν αμήχανα την παρέμβαση, κάνοντας λόγο για κίνηση με την οποία επανέρχονται στο προσκήνιο, επιχειρώντας σε πρώτη φάση να δείξουν ότι …προκάλεσαν τις εξελίξεις στο κόμμα. Στην πραγματικότητα, πάντως, τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ζητούν στο παρασκήνιο από καιρό πολλά στελέχη, ενόψει των εξελίξεων τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όσο των ευρωεκλογών και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου το κόμμα να αποφασίσει συλλογικά για την στάση που θα κρατήσει.

Την ίδια ώρα, δύο άλλες παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ χθες, προκάλεσαν αίσθηση στο εσωτερικό του. «Εκτιμώ ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος εσείς και εμείς να ανοίξουμε έναν πραγματικό προγραμματικό διάλογο προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης», είπε απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας του κόμματος, λίγες μέρες μετά την αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι στην Κεντροαριστερά «όλοι είναι καλοδεχούμενοι αλλά από κανέναν δεν εξαρτάται το εγχείρημα». Για αρχή, ο κ.Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση μιας δικομματικής επιτροπής για «να δημιουργήσουμε προτάσεις για κοινωνικά θέματα, όπως είναι η υγεία και η παιδεία». Και στη συνέχεια, προχώρησε πολλά βήματα παραπέρα, μιλώντας για ουσιαστική συνεργασία των δύο κομμάτων. «Μπορούμε να συναντηθούμε στην επεξεργασία ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προοδευτικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μπορούν να θέσουν, σε προοδευτική τροχιά, τις κατευθύνσεις της μεταμνημονιακής εποχής. Μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό για την Κεντροαριστερά της ευθύνης απέναντι στον αριστερό, δεξιό, μνημονιακό και αντιμνημονιακό λαϊκισμό. Μπορούμε να συμπορευτούμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», είπε, πραγματοποιώντας «άνοιγμα» προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Έτερη παρέμβαση που συζητήθηκε, αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη, που μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έθεσε χρονικό ορίζοντα στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, προσδιορίζοντας ως ημερομηνία λήξης της τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όπως ανέφερε, άλλωστε, από την επόμενη άνοιξη η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε μνημόνιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα