Περιμένοντας τη δόση…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε την εκτίμηση ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τόσο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ όσο και για τους πλειστηριασμούς, την ώρα πάντως που οι δανειστές έθεταν στον Γιάννη Βρούτση «καυτά θέματα» όπως εκείνο των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Για

το θέμα των εισφορών ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε εναλλακτικές προτάσεις, λέγοντας πως πρέπει να γίνει στοχευμένα μετά τα τέλη του 2014 και σε κάθε περίπτωση να συνδεθεί με τα κίνητρα προς τους εργοδότες για προσλήψεις από τη δεξαμενή των ανέργων. Δηλαδή η μείωση των εισφορών όποτε κι αν ξεκινήσει θα αφορά μόνο τις εισφορές που καταβάλλονται για προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων και νέων μέχρι 29 ετών.

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις αναζητείται τρόπος να καμφθούν οι αντιρρήσεις Βενιζέλου με την προώθηση υπουργικής Απόφασης κι όχι νομοθετικής ρύθμισης. Η υπουργική Απόφαση θα αξιοποιεί την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία της Ε.Ε. περί ομαδικών απολύσεων και θα προβλέπει στάδια μέχρι την τελική έγκριση των απολύσεων. Στο πρώτο στάδιο μια επιτροπή θα κρίνει εάν η επιχείρηση που υποβάλει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις αιτιολογεί επαρκώς με όρους αναγκαίας αναδιάρθρωσης την πραγματοποίηση τους. Επίσης η επιχείρηση πρέπει να δεσμευτεί πως θα επανακαταρτίσει το υπό απόλυση προσωπικό. Η επιτροπή θα εγκρίνει και θα εισηγείται στον υπουργό ο οποίος και θα…αποφασίζει. Σε αυτό το σημείο η τρόικα διαφωνεί διότι και πάλι ο τελικός λόγος ανήκει στην κεντρική διοίκηση, κάτι που δεν το θέλει.

Ουσιαστικά και αυτά τα θέματα μένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση, όπως όμως και ο ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων κατατέθηκε στην Βουλή με πολλούς αστερίσκους από την τρόικα.

Φυσικά, μένει ανοικτό και το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και άρα πιθανά νέα μέτρα, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ και μετατίθενται για την επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα το επόμενο έτος.

Όπως έχουν τα πράγματα, εφόσον «κλείσει» το θέμα των ΕΑΣ, αμέσως μετά θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η έγκριση της δόσης, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, θα γίνει είτε από το Euro Working Group είτε από το Eurogroup, το οποίο είναι πιθανόν να συνεδριάσει εμβόλιμα- τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής- με αντικείμενο την τραπεζική ενοποίηση.

Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,85 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα