Έφοδος της εφορίας σε σπίτια επιτηδευματιών χωρίς εισαγγελική εντολή!

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρώντας να διορθώσει λάθη προηγούμενων φορολογικών νόμων υπέπεσε σε νέα λάθη προκαλώντας αναστάτωση και σύγχυση. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι το άρθρο 25 του νόμου που προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Μετά τη διαπίστωση αυτή και την αναστάτωση που προκλήθηκε στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται

οι εξής αλλαγές:

- Οι φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 50% προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.

Δηλαδή για του μισθωτούς και τους συνταξιούχους το πρώτο κλιμάκιο σήμερα προβλέπει τη φορολόγηση με συντελεστή 22%εισοδημάτων έως 25.000 ευρώ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θα ανέλθει στα 37.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα έως 37.500 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 22%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι και 75.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

-Με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογηθούν οι άνεργοι το 2014 εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Για τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο .

- Παρατείνονται τα κίνητρα για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2014

-Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες καθώς και για κρατικά ομόλογα εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ΄επάγγελμα με τις παραπάνω συναλλαγές και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

-Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων , κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, τόκοι έως 3 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.

- Καταργείται ο περιορισμός των 9.250 ευρώ για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.

-Με την κατάργηση του ΦΑΠ, οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού θα λαμβάνουν το 11,3% των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

- Θα διενεργύνται πλέον έλεγχοι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Επίσης, εκτός από το ΣΔΟΕ, θα μπορούν να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων και οι ελεγκτές που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων

- Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές, επιτρέπεται μόνο με εντολή του Εισαγγελέα εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.

- Οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίζουν το φορολογητέο εισοδημάτων φυσικών προσώπων με κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου ακολουθώντας δηλαδή τις τεχνικές ελέγχου που ισχύουν σήμερα για τους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα