Ελεγχόμενη (α)συμφωνία

Μέσα από «ελεγχόμενες συγκρούσεις» που θα δώσουν αφενός τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκπέμψει την εικόνα της σκληρής διαπραγματεύτριας αφετέρου δε στην τρόικα να περάσει βασικές της θέσεις χωρίς όμως να οδηγήσει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας στα όρια θραύσης αναμένεται να κυλήσει, εφεξής, η διαπραγμάτευση των δύο μερών.

Όλα δείχνουν ότι συμφωνία θα υπάρχει και θα ανακοινωθεί μόνον για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που αποτελεί

και προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Μία δόση που είναι αναγκαία καθώς καλύπτει ένα σημαντικότατο τμήμα από το 1,85 δισ. που πρέπει η Ελλάδα να καταβάλλει τις επόμενες εβδομάδες για τη λήξη ομολόγου.

Το επόμενο πακέτο θεμάτων, από το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, μέχρι το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, αναμένεται να κλείσει με μονομερείς κατά τα λοιπά πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς που όμως θα τυγχάνουν της… ανοχής της τρόικας και, πάντως, δεν θα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις βασικές επιδιώξεις της τριμερούς.

Αυτό αναμένεται να συμβεί με το ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου η Αθήνα προχωρά έστω και με τη διαφωνία των ελεγκτών σε ένα νέο καθεστώς που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα άρσης της σημερινής πλήρους προστασίας για την Α’ Κατοικία. Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα ως τροπολογία στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και περιλαμβάνει και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου για τη συνέχιση των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν πώς υπάρχει μία βούληση διολίσθησης της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε ούτε η ελληνική κυβέρνηση να πιεστεί υπέρμετρα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και ενόψει εκλογών, ούτε όμως και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εμφανιστούν ότι υποχωρούν έναντι της Αθήνας ή προβαίνουν σε εκπτώσεις έναντι των συμφωνηθέντων.

Για να φτάσει, ωστόσο, η κυβέρνηση στον Ιανουάριο ή και αργότερα, προϋπόθεση αποτελεί να περάσει αναίμακτα την κοινοβουλευτική βάσανο. Το σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά αποτελεί πολυνομοσχέδιο μιας και περιλαμβάνει από τα ακίνητα και τις δόσεις του φόρου εισοδήματος μέχρι και διατάξεις για την ενδοδημοτική κινητικότητα θα συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίες αφού εισέρχεται αύριο Σάββατο στην αρμόδιο Επιτροπή και στη συνέχεια, μετά τις δύο αναγνώσεις, θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ένα 24ώρο νωρίτερα, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει επιτυχώς και τη δοκιμασία της συζήτησης για την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της σύμβασης για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, ζήτημα που απασχόλησε άλλωστε και τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία, πλην του Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχαν και οι Ευάγγελος Βενζιέλος, Γιάννης Στουρνάρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα