Μεταξύ «άκρων» ο Σαμαράς

Αντιμέτωπη με την όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η επιβάρυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος είναι ορατή, τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης για τους πολλούς δεν είναι ορατά ενώ το απεργιακό μέτωπο απειλεί να λάβει διαστάσεις.

Η επιλογή της αντιπαράθεσης, σε υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και ότι αυτή η αντιπαράθεση θα είναι πολιτική.

Στο μέτωπο

της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν πολύ πιο σύνθετα. Η οργάνωση του Ν. Μιχαλολιάκου δεν επιλέγει το γήπεδο της πολιτικής για την αντιπαράθεση. Αντιθέτως, απροκάλυπτα επιδεικνύει, όπως έπραξαν μέλη της στο Πέραμα και οι ίδιοι οι βουλευτές της στο Μελιγαλά, ότι πρόθεσή της είναι να αμφισβητήσει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και να κλιμακώσει τις προκλήσεις της.

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιnternational Herald Tribune και η Καθημερινή.

«Λαϊκιστές και εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εκτροχιάσουν την προσπάθεια της χώρας» προέβλεψε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας γι αυτό το λόγο ως κρίσιμο το επόμενο χρονικό διάστημα. «Οι επόμενοι μήνες δεν είναι οι πιο δύσκολοι της προσπάθειας, αλλά σίγουρα είναι οι πλέον ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», εξήγησε ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα «τυφλό σημείο» όπου η οικονομική πίεση στην κοινωνία παραμένει ενώ τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας ή βελτίωσης των συνθηκών από τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει ακόμη ορατά.

Ποινική ή πολιτική η Χ.Α.;

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρ. Αυγής. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση, μετά τις πρώτες εκλογές όπου λειτούργησε ως δοχείο παραπόνων συγκεντρώνοντας ψήφους από όλα το πολιτικό φάσμα, πλέον οικοδομεί σταθερά ένα ακραία δεξιό προφίλ. Η Ν.Δ. θέλει να διατηρήσει τις γέφυρες με αυτούς τους δεξιούς ψηφοφόρους, ωστόσο επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε όσμωση με την οργάνωση. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς δέχεται ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και από την Ευρώπη, που βλέπει με ανησυχία την κινητικότητα των νεοναζιστών στη χώρα μας.

Η μία μέθοδος αντιμετώπισης θα είναι ποινική, όπως προεξόφλησε τόσο ο Ν. Δένδιας όσο και ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδ. Παπαμιμίκος. Αναμένεται δηλαδή ένταση των προσπαθειών προκειμένου να υπάρχει διαλεύκανση περιστατικών όπου εκτιμάται ότι εμπλέκονται μέλη της ΧΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητηθεί και η αρωγή της δικαιοσύνης.

Η άλλη μέθοδος είναι η πολιτική. Σαφώς πιο δύσκολη. Η ταύτιση της Χ.Α. με το ναζισμό θα είναι συνεχής, ωστόσο όπως δείχνουν και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα