ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Κλείνει το μεσημέρι το πρόγραμμα των 84.000 επιδοτούμενων θέσεων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των αιτήσεων για τις 84.000 θέσεις που επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος η διαδικασία κλείνει στη 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι θέσεις θα καλυφθούν κατά 100% καθώς από την Παρασκευή σπεύδουν δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενες μητέρες που επιθυμούν να λάβουν την πολυπόθητη επιδότηση για τα παιδιά τους. Στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, αναμένουν τις τελευταίες ώρες να αυξηθούν κατά πολύ οι αιτήσεις που υποβάλλονται. Πάντως εκτός απροόπτου δεν αναμένεται να δοθεί καμία παράταση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Μόλις κλείσει οριστικά το σύστημα, ειδικοί επιστήμονες και στελέχη της ΕΕΤΑΑ θα προχωρήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των αιτήσεων προκειμένου να ανακοινωθούν άμεσα οι μητέρες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι δομές είναι αυξημένες, σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος κατά 36,27 %, ενώ οι επιδοτούμενες θέσεις έχουν αυξηθεί κατά 43,74%.  Οι δομές που  εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα για το νέο σχολικό έτος ανέρχονται στις 2.243, (το προηγούμενο έτος οι δομές ήταν 1.646). Με  βάση τις νέες δομές οι θέσεις από 58.471 που ήταν το 2011 αυξάνονται στις 84.049 το 2012. Δίδονται δηλαδή επιπλέον 25578 θέσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επιλέξιμες δομές ανά είδος και φορέα προκύπτει ότι το 30 % είναι επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα, και το υπόλοιπο 70%, δημοτικές δομές κυρίως Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι διαθέσιμες 84.049 επιδοτούμενες θέσεις κατανέμονται στις δομές ως εξής:

• 57.943 σε δήμους

• 26.106 σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενες μητέρες να υποβάλλουν αίτηση είναι το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.  Μετά από αντιδράσεις το δηλωθέν εισόδημα θα είναι εκείνο του 2011 ή του οικονομικού έτους 2012  και όχι του 2010 που προέβλεπε αρχικά η πρόσκληση.

Η απόφαση ήρθε μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αρχική απόφαση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία  κριτήριο για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν τα εισοδήματα του 2010.

Εκτός από την πρώτη «έκπληξη» σχετικά με τον περιορισμό στο οικογενειακό εισόδημα  οι μητέρες θα διαπιστώσουν ότι το ποσό που θα επιδοτηθούν είναι μειωμένο καθώς στη νέα πρόσκληση δε προβλέπεται επιδότηση για τη μετακίνηση των παιδιών. Το κόστος αυτό θα το αναλάβουν οι ίδιοι οι γονείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα