Ανησυχία σε βαλκανικές πρωτεύουσες για τις τράπεζες

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις γειτονικές χώρες η συμφωνία τραπεζών – Κομισιόν για τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία κ.ά. παρακολουθούν με δυσαρέσκεια τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι η μείωση των εργασιών

των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των εν λόγω χωρών. Οι εγχώριες τράπεζες απασχολούν περίπου 25.000 εργαζομένους (χωρίς να υπολογίζεται η Finansbank που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους) ενώ διαθέτουν δίκτυο καταστημάτων περίπου 2.500 σημείων. Έτσι η συρρίκνωση των εργασιών τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την αγορά ακινήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συμφώνησε με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο της Finansbank στην Τουρκία με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρησή της από τις αγορές των Βαλκανίων όπου δραστηριοποιείται. Με τη συμφωνία η Εθνική διατηρεί τον έλεγχο του 60% της μεγαλύτερης επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει ποτέ στο εξωτερικό, της Finansbank αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει, από τις αγορές των βαλκανικών χωρών όπου αναπτύσσει δραστηριότητα δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σκόπια και της Αλβανίας.

Οι πληροφορίες προκάλεσαν συναγερμό σε Σκόπια και Βουλγαρία καθώς η Εθνική ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες των δυο χωρών. Πέραν της ολοκληρωτικής αποχώρησης από ορισμένες χώρες σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες θα επιφέρει η υποχρέωση των εγχώριων τραπεζών να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Ο περιορισμός των εργασιών θα οδηγήσει σε απομόχλευση, δηλαδή μείωση των υπολοίπων των δανείων που έχουν χορηγήσει, εξέλιξη που θα εντείνει τις πιέσεις στις οικονομίες της περιοχής που ούτως ή άλλως δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Αρνητικά θα επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, καθώς οι εγχώριες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των εξαγωγικών και εμπορικών τους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη βοήθεια που έχουν λάβει τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ρευστότητα για την υποστήριξη των εργασιών τους εκτός Ελλάδας. Αντίθετα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πιέζει τις τράπεζες να λάβουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και τη μείωση της εξάρτησής τους από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος και να επιστρέψουν το συντομότερο την κρατική βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα