Με πλεόνασμα …κρυφών μέτρων το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο προϋπολογισμός του 2014 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνονται αυξήσεις εσόδων ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από την νέα

κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, από την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ρυθμίσεις ή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο δημόσιο.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών θα φτάσει τα 3,2 δισ. ευρώ (συνολικά 3,8 δισ.): Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που περιορίζονται κατά 2,2 δισ., ευρώ. Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσδιοριστεί στο 1,8% το 2014.

Θα προβλέπει παράλληλα όμως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014. Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα ενσωματώνει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2014 κατά 1 δισ. ευρώ με στόχο να φθάσει τα 184 δισ. ευρώ από 183 δισ. που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.

Πάντως, το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα προεξοφλεί ότι το 2013 κλείνει ο κύκλος της πολυετούς ύφεσης που ξεκίνησε από το 2008 και «νέκρωσε» βασικούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως το εμπόριο, τις κατασκευές, την οικοδομική δραστηριότητα, την βιομηχανική παραγωγή, την μεταποίηση και τον τουρισμό.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Οι κλάδοι αυτοί εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα «ζωντανέψουν» σταδιακά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014 που το ΑΕΠ της Ελλάδας θα σημειώσει οριακή αύξηση κατά 0,6%.

Το «φως» στο βάθος του τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού στα δύο πρώτα τρίμηνα η κάμψη του ΑΕΠ θα συνεχιστεί σε μικρότερο όμως ποσοστό από το 4% που εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2013.

Αλλά και αυτή ακόμη η ανάπτυξη θα έρθει σε περιβάλλον σκληρής λιτότητας, με τον κύκλο των πρόσθετων μέτρων -παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν νέα- να μην έχει «κλείσει»: Εν αναμονή της τρόικα, το βάρος των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με πρωταρχικό στόχο να αποφευχθούν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και βέβαια να μην τεθεί καν ζήτημα κύριων συντάξεων.

Με δεδομένη τη μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας το 2014 αλλά και το πρόβλημα των εσόδων των Ταμείων, ξεκινούν εντός των ημερών διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Και βεβαίως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως το τελικό σχέδιο και άρα οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Πάντως, παράλληλα, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τους πιστωτές για έκδοση 50ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ ευρώ!! Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η εκτίμηση πως θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Η Αθήνα προβάλλει για πρώτη φορά τη λύση της οριστικής αντιμετώπισης του χρέους με την έκδοση 50ετους ομόλογου σωτηρίας, όπως αποκαλείται στις συνομιλίες με την τρόικα, με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν φαίνεται να είναι κατ’ αρχήν αρνητικοί σε μια τέτοια λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα