Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Σαμαρά στο Ισραήλ

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί, προφανώς, ο ενεργειακός άξονας των τριών χωρών, καθώς μόλις προ διμήνου ο Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ότι τα ενεργειακά αποθέματα των τριών χωρών (Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος) επαρκούν για να καλύψουν κατά το ήμισυ τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης επί 30 χρόνια. Συνακόλουθος με τον ενεργειακό είναι και ο άξονας ασφάλειας που θέλει να συγκροτήσει ο κ. Σαμαράς,

εμφανίζοντας τα τρία κράτη ως νησίδες σταθερότητας σε μία, ούτως ή άλλως, ταραγμένη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα συναντάται με τον ομόλογό του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν του ανώτατου κοινού υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών (Government to Government), και τον Πρόεδρο της χώρας κ. Σιμόν Πέρες, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα πραγματοποιούν κοινά γυμνάσια στην περιοχή, δείγμα της βούλησης και των δύο πλευρών για εμπέδωση της συνεργασίας.

Το Μαξίμου επενδύει πολλά στον ισραηλινό παράγοντα, και φυσικά το εβραϊκό λόμπι ανά τον κόσμο, και για επενδύσεις στη χώρα. Άλλωστε, οι ισραηλινοί έχουν επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον ενώ η αυριανή επίσκεψη Σαμαρά ήταν επί μακρόν αναμενόμενη, καθώς η σχετική συνεδρίαση των υπουργών των δύο χωρών είχε προγραμματιστεί ήδη από την επίσκεψη Πέρες στην Αθήνα, επί Πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας ΕλλάδαςΙσραήλ ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ όπου και θα κηρύξει την έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και πάνω από 100 Έλληνες επιχειρηματίες. Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ αποτελείται από τους Ευ. Βενιζέλο, Κ. Χατζηδάκη, Ν. Δένδια, Γ. Μανιάτη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Π. Παναγιωτόπουλο, Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Αρβανιτόπουλο και Ν. Μηταράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα