Καταργούνται ΕΤΑΚ και ΦΑΠ

Το νέο σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ταυτόχρονα, ύστερα από επιμονή της τρόικας μειώνεται – καταργείται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων με στόχο να τονωθεί η κτηματαγορά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περί τα 3,9 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικώς η τρόικα.

Πάντως και το ποσό αυτό των 3,9 δισ. ευρώ είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους εφόσον κατέχουν κατοικίες και αγροτεμάχια ή εντός σχεδίου οικόπεδα.

Προκειμένου να εισπραχθεί ο φόρος ακινήτων, θα προβλέπονται διατάξεις στο νομοσχέδιο όπως διασταυρώσεις ακινήτων, ακύρωση μεταβιβάσεων εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος και σύσταση ειδικού τμήματος είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα μετακινηθούν στο νέο τμήμα 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την αποτελεσματική είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Ο ενιαίος φόρος θα συνοδεύεται από 20 συντελεστές για τις κατοικίες, 25 για τα οικόπεδα και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, δεδομένου ότι σήμερα το ενιαίο τέλος ακινήτων επιβάλλεται μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα