Το Βερολίνο ζητά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ο Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

16:19 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που το Βερολίνο εστιάζει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε στην ανάγκη για άμεσο «κλείσιμο» της αξιολόγησης.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομιών, μίλησε για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας και τόνισε πως πρέπει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί να εφαρμοστούν.

Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα το οποίο

έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρας και σημείωσε ότι: «αποτελεί ένα διακριτό θέμα έναντι του οικονομικού προγράμματος».

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου εξέφρασε την άποψη της ότι η Ευρώπη επιθυμεί να παρέχει στήριξη στη χώρα μας και δήλωσε:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε το πρόγραμμα του ESM και σ’ αυτό το πεδίο, συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί».

Μάλιστα, εξήγησε πως: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει και πάλι στις αγορές, ενώ παρέπεμψε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων» και κλείνοντας τις δηλώσεις της ξεκαθάρισε:

Για τη γερμανική πλευρά το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν τα νούμερα για την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στην εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως η αξιολόγηση «πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα» και υπογράμμισε πως παράλληλα «πρέπει να τελειώσει και η επιτήρηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τη συναίνεση όλων των κομμάτων δηλώνοντας:

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια

«Διότι δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο, δυσκολία, που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της χώρας σημείωσε: «Θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός και ο επενδυτικός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο».

Ο Ν.Βούτσης είπε πως η στάση των Θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν «τιμωρητική» και τόνισε τα εξής: «στις συζητήσεις με τους θεσμούς υπήρχε επιμονή στο ζήτημα της ιδιωτικής παιδείας, όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα».

Ενώ έδωσε και δεύτερο παράδειγμα θυμίζοντας: «Σε μία άλλη συζήτηση με τους θεσμούς υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της Κυβέρνησης. Υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει η ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα».

Και κλείνοντας την παρέμβαση του αναφέρθηκε στο ΦΠΑ στα νησιά τα οποία έθεσε ως τρίτο παράδειγμα λέγοντας: «Ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν σοβαρές συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα».

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Το Βερολίνο ζητά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ο Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα