«Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση;

20:45 25/11/2019 - Πηγή: iPop

Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Είναι μια κοινή φράση την οποία πολλές φορές χρησιμοποιούμε ως παρηγοριά στα δύσκολα.

Μπορεί να το έχεις πει στον εαυτό σου ή σε ένα φίλο σου που περνάει μια δύσκολη κατάσταση. Είναι η πιο «εύκολη» φράση που μπορείς να χρησιμοποιείς όταν δεν υπάρχουν λόγια.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη φράση μόνο εύκολη και απλή δεν είναι καθώς μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη και όχι μια απλή παρηγοριά στα δύσκολα.

Γιατί; Γιατί ενώ συνήθως το λέμε για να ανακουφίσουμε τον άλλον ή τον εαυτό μας αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Ας πούμε πως μια γυναίκα αποβάλλει. Η συγκεκριμένη

φράση δεν θα τη βοηθήσει καθώς θα σκεφτεί τότε «ποιος είναι ο πιθανός λόγος για να χάσω το μωρό μου;»

unsplash/Larm Rmah

Όλοι που περνούν μια δύσκολη κατάσταση, είτε είναι μια απόλυση από τη δουλειά, είτε ένας δύσκολος χωρισμός, μια απώλεια ενός σημαντικού προσώπου, αναρωτιούνται: Γιατί συμβαίνει σε μένα;

Τι μπορείς να πεις σε μια δύσκολη κατάσταση;

Αντί να πεις «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» ή «ήταν γραφτό για να συμβεί» δοκίμασε να πεις «δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πολύ πονάς. Γνωρίζω πως με την πάροδο του χρόνου, θα έχεις την ευκαιρία να βγάλεις κάποιο νόημα από όλη αυτήν την επώδυνη εμπειρία».

Αυτό μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει πως έχει λιγάκι τον έλεγχο ακόμη και να αισθανθεί πως μέσα από όλη αυτήν την εμπειρία κάτι θα κερδίσει. Πολύ περισσότερο, τον ενθαρρύνει να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί σε αυτή την επώδυνη εμπειρία που έχει συμβεί.

Θα επιλέξει να το χρησιμοποιήσει ως εμπειρία για να αναπτυχθεί και να κάνει θετικές αλλαγές ή θα επιτρέψει να γίνει μια καθοριστική στιγμή με αρνητικό τρόπο;

Unsplash/Roberto Nickson

Τι πρέπει να κάνεις 1 φορά την εβδομάδα για να απαλλαγείς απ’ το άγχος;

Κοιτάμε μπροστά όχι πίσω

Στη θλίψη και στον πόνο κανείς δεν θέλει να ακούσει πως ό,τι του συνέβη ήταν για κάποιο λόγο και θα τους συνέβαινε ούτως ή άλλως. Θέλουν και πρέπει να επεξεργαστούν τον πόνο και αυτό που συμβαίνει ώστε να θεραπευτούν και να αναπτυχθούν.

Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η λέξη «και». Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που υποφέρει από ένα παιδικό τραύμα ίσως νιώσει καλύτερα αν του πεις «το βίωσα κι εγώ στην παιδική μου ηλικία, ΚΑΙ τώρα επικεντρώνομαι στον εαυτό μου και πώς θα απολαύσω τη ζωή μου».

Photo: unsplash/Giulia Bertelli

Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και δουλειά και δεν γίνεται εν μια νυκτί. Χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστείς τον πόνο και να φτάσεις στο σημείο που θα νιώσεις και πάλι έτοιμος να προχωρήσεις μπροστά.

Διαβάστε επίσης:

Ο «κανόνας» του καθρέπτη, το μυστικό για καλύτερη ψυχολογία!

Photo: unsplash/Masaaki Komori

Το άρθρο «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα