Τι προκάλεσε την καταστροφή στην Κινέτα - Έλληνες οι δύο νεκροί στο Αντίρριο

Καταστροφικές εικόνες στην Κινέτα άφησε πίσω της η ραγδαία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή στη διάρκεια της νύχτας: δρόμοι κλειστοί από τόνους λάσπης, μπάζα και ξεριζωμένα δέντρα, ακινητοποιημένα οχήματα.

Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική από κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, τα οποία είτε πλημμύρισαν, είτε οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν λόγω της ορμής και του μεγάλου όγκου των υδάτων που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια.


Ανοίγει σταδιακά η Εθνική Οδός

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή της Κινέτας διότι υπερχείλισε

το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου. Οι πολύ έντονες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου καθόλη τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη εισροή υδάτων και φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Η Εθνική Οδός στην Κινέτα άνοιξε μετά τις 15.00, ωστόσο η κυκλοφορία από το 60o μέχρι το 65ο χιλιόμετρο διεξάγεται εκατέρωθεν μόνο από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ουρά περίπου 4 χιλιομέτρων στη κατεύθυνση προς Κόρινθο και 2,5 χιλιομέτρων στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της Ολυμπίας Οδού δεν εισπράττονται διόδια.

Εξάλλου μέχρι της 4.30 το απόγευμα δεν είχε ανοίξει η παλιά Εθνική που είχε κλείσει και αυτή τα ξημερώματα λογά της συγκέντρωσης φερτών υλικών που κατέβηκαν από το Βουνό πάνω από την Κινέτα.


Η κακοκαιρία "Γηρυόνης" προκάλεσε ισχυρές βροχές σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας, καθώς και καταιγίδες κυρίως στα νότια και δυτικά τμήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας η συνολική βροχή του διημέρου ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κάτι που εξηγεί τα σοβαρά προβλήματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής είναι σε επιχειρησιακή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Κινέτα και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι, η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας. "Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας". Ο κ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην Κινέτα μετέβη ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με το Δρ. Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά-Ιωάννα Σπύρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης".

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας

στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών".


Στην πληγείσα περιοχή έχουν μεταβεί και κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να κάνουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.

Από το πρωί έχουν σταλεί και αντλίες της ΕΥΔΑΠ.

Έλληνες οι δύο νεκροί στο Αντίρριο

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε σήμερα το πρωί και ο δεύτερος άνδρας που αγνοείτο από χθες το βράδυ, μετά την ανατροπή ιστιοφόρου στην ανατολική προβλήτα του Αντιρρίου.

Ο άνδρας εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου κατά την διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσαν το Λιμενικό, πυροσβεστικό πλοιάριο από την Πάτρα και άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα τα ξημερώματα είχε εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις και ο άλλος άνδρας που επέβαινε στο ίδιο ιστιοφόρο.

Το σκάφος βούλιαξε την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ , σύμφωνα με το nafpaktianews.

Οι δύο νεκροί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του περιφερειακού ιστότοπουthebest.gr, είναι Έλληνες και όχι Γάλλοι, όπως είχε μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα.

Οι πρώτες πληροφορίες από το σημείο αναφέρουν ότι το σκάφος φέρει σημαία Γαλλίας, εξ ου και η αρχική σύγχυση για την εθνικότητα των θυμάτων.

Άνοιξαν τα σχολεία της Αττικής

Άνοιξαν κανονικά τα σχολεία της Αττικής στις 10:00.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είχε αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά λόγω της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στα Μέγαρα εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή.

Πτώσεις δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Πτώσεις δένδρων προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τη νύχτα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε επτά περιπτώσεις για κοπές και απομακρύνσεις κλαδιών και κορμών δένδρων από το οδόστρωμα, οι περισσότερες απ' αυτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και κάποιες σε Καλαμαριά και Κορδελιό.

Δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά σε δύο από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες επενέβησαν οι πυροσβέστες καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι δυνατές ριπές ανέμου -που συνεχίστηκαν μέχρι και τις πρωινές ώρες- μετακίνησαν κάδους απορριμμάτων, σκουπίδια κι άλλα αντικείμενα στους δρόμους και γι' αυτό το λόγο η Τροχαία συνιστά την προσοχή στους οδηγούς οχημάτων.

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Πιερία, όπου τις τελευταίες ώρες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Mε πλοία κλειστού τύπου, διεξάγονται τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Από το λιμάνι της Ραφήνας το δρομολόγιο για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και στις 5:30 για Μαρμάρι.

Από τις 5 το απόγευμα θα εκτελούνται και τα δρομολόγια των πλοίων στη πορθμειακή γραμμή Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ είναι επίσης από χθες το μεσημέρι, το απαγορευτικό απόπλου στα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, λόγω της κακοκαιρίας που επέφερε η επέλαση του "Γηρυόνη".

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε τα ξημερώματα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου γίνονται έκτακτες συσκέψεις λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώνεται συνεχώς από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και άλλα αρμόδια στελέχη για τις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων, ο κορεσμός του εδάφους σε νερό και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν κατά το υπόλοιπο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει νέα προβλήματα και να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα.

Στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας σήμερα, η ευρισκόμενη σε εξέλιξη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας θα δώσει βροχές στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με τις ισχυρότερες να αναμένονται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Αιγαίο, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Πιθανότητα καταιγίδων υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές των νοτίων ηπειρωτικών και στη Χαλκιδική.

Την Τρίτη τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ασθενέστερα και θα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Οι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο πνέουν με ριπές που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι και από Νότο προς Βορρά.

Πηγή: Capital.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεκροι, αθηνα, ολυμπια, διοδια, meteo.gr, νέα, ευδαπ, πατρα, εμακ, γαλλια, σχολεια, θεσσαλονικη, τηνος, μυκονος, ισχύ, αιγαιο, κρητη, capital, απε-μπε, skai, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, www.meteo.gr, meteo, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοκινητα, εθνικη, εικονες, ευδαπ, ηγεσια, ιονιο, νησια, πυροσβεστικη, υψος, χαλκιδικη, ωρα, capital, skai, αντλιες, απε, απε-μπε, αττικη, αφορμη, βραδυ, βροχη, γεγονος, γινονται, δεντρα, δωσει, δρομολογια, δικτυο, δυτικη, εαα, εγρηγορση, υπαρχει, εμακ, εργα, εξελιξη, επτα, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, ιωαννα, κυμα, λιμενικο, λογο, μακεδονια, μηκος, νερο, νικο, νυχτα, μπε, ξημερωματα, ομαδα, οδος, οχηματων, οχηματα, πιερια, πλοια, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, σπιτια, σπυρου, στυρα, τηνο, το βουνο, τριτη, τροχαια, ισχύ, ωρες, αγια μαρινα, ασφαλεια, μποφορ, χωρα, λεκκας, μυκονο, ογκο, ουρα, πληροφοριες, ποταμια, σημαια, βουνο
Τυχαία Θέματα