Μην πυροβολείτε τις μαμάδες

19:53 26/11/2021 - Πηγή: iPop

Μετά από μια τόσο φορτισμένη ψυχολογικά ημέρα όπως είναι αυτή της Ημέρας της Εξάλειψης της Κακοποίησης των Γυναικών, γράφτηκαν τόσα άρθρα, τόσες σελίδες, τόση ενημέρωση. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τη γνώμη τους, μίλησαν για δικές τους εμπειρίες, έδειξαν με το δάχτυλο θύματα, γονείς και κακοποιητές. Ποιος φταίει τελικά για όλη αυτήν την κατάσταση; Ποια είναι η μαμά του κακοποιητή; Ποια η μαμά της κοπέλας που μένει σε μια κακοποιητική σχέση; Μην τις πυροβολείτε τις μαμάδες.

FreepikΤο συναίσθημα που δεν εκφράστηκε

Μην πυροβολείτε τις μαμάδες, μην ψάχνετε να τις δείτε πώς μοιάζουν, τι

έκαναν και τι δεν έκαναν. Μεγάλωσαν ένα παιδί που δεν έμαθε πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του, που δεν έμαθε πώς να αντιδρά στις ματαιώσεις της ζωής. Ίσως δεν το ήξεραν και εκείνες. Δεν το διδάχθηκαν ποτέ, δεν έψαξαν, δεν διάβασαν. Η γνώση είναι εκεί έξω όπως και τα συναισθήματα που καμιά φορά μας πνίγουν.

Δεν δικαιολογώ κανέναν. Ούτε τον κρίνω, το τι έκαναν όλοι και τι δεν έκαναν το ξέρουν εκείνοι καλύτερα. Αν δεν το κυνηγήσεις το να βελτιώσεις και να γιατρέψεις το μέσα σου, να βρεις τις μεθόδους που θα δουλεύουν τα πράγματα σωστά δεν θα σε πάρει κανείς από το χεράκι να στο δείξει.

Μεγαλώνοντας αυτόνομους γιους

Δεν ήξερα τι να κάνω

Έτυχε να ακούσω μια συζήτηση μιας ψυχιάτρου σήμερα στο ράδιο που μου άρεσε πολύ πάνω στο θέμα. Έλεγε λοιπόν για όλους εμάς που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας, δεν έχουμε γνώσεις ψυχολογίας και νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε, μπορούμε και η απάντηση είναι πιο εύκολη από αυτό που φανταζόμαστε.

Τη στιγμή της ματαίωσης, της απογοήτευσης, της λύπης, κοίτα το παιδάκι σου στα μάτια, δώσε του την αμέριστη προσοχή σου και διαβεβαίωσέ το ότι είσαι εκεί για εκείνο.

Το παιδί θέλει να ξέρει ότι υπάρχει ένα ζευγάρι αυτιά που θα το ακούσει, ένας ώμος να του παρηγορήσει το παράπονό του, ότι θα είναι εκεί κάποιος να το υποστηρίξει και να το αγαπήσει ό,τι και αν γίνει. Όσο δύσκολο είναι αυτό που βιώνει. Η λύση είναι πιο εύκολη από αυτό που φανταζόμαστε, το να δείξουμε σε αυτόν το πολύτιμο άνθρωπο της ζωής μας ότι είμαστε εκεί, τον ακούμε και δεν θα φύγουμε ό,τι και αν συμβεί. Έτσι δυναμώνουν οι άνθρωποι, έτσι μαθαίνουν να βιώνουν τις απώλειες και τις δυσκολίες της ζωής. Έτσι δημιουργούν εικόνες και μαθήματα για τις αυριανές απογοητεύσεις και ματαιώσεις της ζωή που έρχονται καθώς προχωράμε.

Η μαμά του κακοποιητή αυτό δεν κατάφερε, να τον μάθει να βιώνει τις ματαιώσεις της ζωής του. Εμείς όμως τώρα ξέρουμε, εμείς κρατάμε το μέλλον του κόσμου που ζούμε στα χέρια μας και είναι δική μας η ευθύνη να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα ματάκια που τώρα στεναχωριούνται για τους πιο απίθανους λόγους και να τα διαβεβαιώσουμε ότι και αυτό θα περάσει και ότι είμαστε εκεί για εκείνα.

Είτε έχεις αγόρι είτε κορίτσι, να το λες αυτό στο παιδάκι σου. Από σήμερα δεσμεύομαι να το λέω και εγώ. Μπας και αλλάξει κάποτε αυτός ο κόσμος και οι παγκόσμιες ημέρες βίας και κακοποίησης πάψουν να υπάρχουν. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό!

Μεγαλώνοντας κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μην πυροβολείτε τις μαμάδες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα