Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το 2022 θα πέθαιναν 23.000 γυναίκες απ’ αυτό

12:47 21/9/2022 - Πηγή: iPop

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αναγκάζεται να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη παρά τη θέλησή της και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που ανατρέπει τον νόμο Roe v. Wade, αφαιρεί από εκατομμύρια ανθρώπους το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή, τις οικογένειες και το μέλλον τους. Τα στοιχεία που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας και αφορούν τις γυναίκες που χάνουν την ζωή τους εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης σοκάρουν, ενώ οι κίνδυνοι που διατρέχουν είναι πολλαπλοί.

Στις

24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής επανέφερε στις 50 πολιτείες την εξουσία να ψηφίζουν τους δικούς τους νόμους σχετικά με τις αμβλώσεις, τους οποίους είχε αφαιρέσει το 1973. Μέσα σε μια εβδομάδα επτά πολιτείες είχαν απαγορεύσει τις αμβλώσεις (με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως όταν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο). Αυτές οι αλλαγές ανατρέπουν μια παγκόσμια τάση προς περισσότερη ανεκτικότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, περισσότερες από 50 χώρες έχουν χαλαρώσει τους νόμους για τις αμβλώσεις. Μόνο το 5% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζει σε χώρες όπου η άμβλωση είναι εντελώς απαγορευμένη. Περίπου το 36% ζει σε μέρη χωρίς περιορισμούς, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η Πολωνία έχει «αίμα στα χέρια της»: Ακόμα μία γυναίκα έφυγε από την ζωή μετά τον νόμο για τις αμβλώσεις

Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι επιπτώσεις της απόφασης, η πρόσβαση σε ασφαλή φροντίδα για τις αμβλώσεις είναι ένα κρίσιμο ζήτημα πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ

Η ασφαλής άμβλωση είναι φροντίδα υγείας, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Ο περιορισμός της πρόσβασης των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες υπηρεσίες αμβλώσεων έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Να τονίσουμε ότι αυτοί οι νόμοι δεν οδηγούν σε λιγότερες αμβλώσεις. Αντίθετα, αναγκάζουν τις γυναίκες να ρισκάρουν τη ζωή και την υγεία τους αναζητώντας μη ασφαλή φροντίδα για την άμβλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 23.000 γυναίκες πεθαίνουν από μη ασφαλείς αμβλώσεις κάθε χρόνο και δεκάδες χιλιάδες άλλες αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπλοκές υγείας παγκοσμίως. Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε αύξηση 21% στον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη συνολικά και σε αύξηση 33% μεταξύ των μαύρων γυναικών, απλώς και μόνο επειδή η παραμονή έγκυος είναι πιο επικίνδυνη από την έκτρωση. Οι αυξημένοι θάνατοι λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων ή απόπειρες αμβλώσεων θα ήταν επιπλέον σε αυτές τις εκτιμήσεις.

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις – Οι γυναίκες πρέπει να ακούν τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν την διαδικασία

Άλλα βασικά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα είναι τα εξής:

Το 40% των γυναικών που αντιμετωπίζουν επιπλοκές από μη ασφαλή έκτρωση ποτέ δε λαμβάνουν θεραπεία.15 έως 20% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή ή θνησιγένεια, που απαιτούν φροντίδα μετά την έκτρωση.Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις θα μειωθούν κατά 72% αν παρέχουμε στις γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τις υπηρεσίας αντισύλληψης που χρειάζονται. Unsplash / Gayatri MalhotraΤι συμβαίνει όταν απαγορεύεται η άμβλωση; 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους θεωρείται ένα ουσιαστικό παγκόσμιο ζήτημα

1. Η άμβλωση είναι συχνή

Η άμβλωση είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να παραδοθεί σε υγειονομική μονάδα ή να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων (χάπια εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, τα οποία συχνά μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια στο σπίτι). Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι, όταν διεξάγεται σωστά μέσω μιας από τις συνιστώμενες μεθόδους, η άμβλωση είναι μια ασφαλής παρέμβαση υγειονομικής περίθαλψης.

Η άμβλωση είναι μια κοινή εμπειρία και ένα κεντρικό συστατικό της φροντίδας της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, που συμβαίνει σε κάθε χώρα και κάθε κοινότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία στις τέσσερις γυναίκες κάνει έκτρωση. Περίπου 73 εκατομμύρια αμβλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ότι η πρόσβαση στην άμβλωση είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί τακτικά τις χώρες να αποποινικοποιήσουν τις αμβλώσεις σε όλες τις περιπτώσεις.

2. Οι περιοριστικοί νόμοι οδηγούν σε μη ασφαλή φροντίδα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν μειώνει τον αριθμό των αμβλώσεων. Αυτό που κάνει είναι να αυξάνει την πιθανότητα μιας μη ασφαλούς διαδικασίας.

Οι θάνατοι από μη ασφαλή άμβλωση είναι πολύ πιο συνηθισμένοι όταν η άμβλωση είναι παράνομη ή υπό αυστηρούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, στις χώρες με τους λιγότερο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις, λιγότερο από το 1% των αμβλώσεων είναι συνήθως μη ασφαλείς. Στην πιο περιοριστική μορφή, αυτός ο αριθμός φτάνει στο 31%.

3. Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις αποτελούν κύρια αιτία μητρικού θανάτου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, και ιδιαίτερα στις εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες, οι μη ασφαλείς αμβλώσεις αποτελούν την κύρια αιτία μητρικού θανάτου. Αυτοί οι θάνατοι είναι πολύ πιο συνηθισμένοι όπου η άμβλωση είναι αυστηρά περιορισμένη ή απαγορευμένη.

Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις πραγματοποιούνται χωρίς τις ελάχιστες ιατρικές προδιαγραφές και χωρίς την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Περίπου το 45% όλων των αμβλώσεων θεωρούνται μη ασφαλείς, επειδή δεν συμβαίνουν σύμφωνα με αυτά τα ιατρικά πρότυπα.

Οι επιπλοκές από μη ασφαλείς αμβλώσεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και ευθύνονται για περίπου το 4,7 έως 13,2% των μητρικών θανάτων παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανότατα ακόμη υψηλότερος σε εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες, όπου πολλοί μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Unsplash / Gayatri Malhotra

Τι συμβαίνει με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ; Το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και η απάντηση του ΠΟΥ

4. Οι περιορισμοί στις αμβλώσεις επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους

Στο εσωτερικό των χωρών και σε όλο τον κόσμο, οι περιορισμοί στις αμβλώσεις προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και ήδη μειονεκτούσες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερους πόρους είναι συχνά σε θέση να πληρώσουν για την πρόσβαση σε ασφαλή περίθαλψη για τις αμβλώσεις, ανεξάρτητα από τους νόμους όπου ζουν.

Τα άτομα που διαφεύγουν ή αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και κρίσεις συχνά αντιμετωπίζουν μοναδικά εμπόδια στην ασφαλή περίθαλψη αμβλώσεων ή στην πρόσβαση στην αναπαραγωγική φροντίδα γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, της ανιθαγένειας, της έλλειψης εξοικείωσης με νέα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ή της αποτυχίας να δοθεί προτεραιότητα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στις ανθρωπιστικές απαντήσεις.

Οι γυναίκες που ζουν μέσα σε συγκρούσεις διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η άρνηση της περίθαλψης ασφαλών αμβλώσεων για γυναίκες και κορίτσια που βιάστηκαν σε συγκρούσεις ισοδυναμεί με απάνθρωπη μεταχείριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η πρόσβαση στην αντισύλληψη και στην ασφαλή περίθαλψη για τις αμβλώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο πακέτο των υπηρεσιών που είναι κρίσιμες για την κάλυψη των αναγκών υγείας κατά την έναρξη μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Παρόλα αυτά, η φροντίδα των αμβλώσεων αποκλείεται συνήθως από αυτές τις απαντήσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το 2022 θα πέθαιναν 23.000 γυναίκες απ’ αυτό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα