Η λάθος προτεραιότητα που έχεις στη ζωή σου και πώς να την αποβάλλεις

12:06 17/10/2019 - Πηγή: iPop

Η ευχαρίστηση των άλλων δεν είναι πάντα στο χέρι μας. Δηλαδή, και να έχεις την επιθυμία, δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους. Πρόκειται για μια μη ρεαλιστική προσδοκία και κάνεις κακό στη δική σου ψυχική υγεία. 

Η ευχαρίστηση των άλλων δεν είναι πάντα δυνατή. Θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσεις, όσο κι αν αυτό λιγάκι σου ξινίζει. Ας λύσουμε, όμως, κάτι ευθύς αμέσως: Το ότι δεν σε συμπαθούν ορισμένοι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις ή ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με σένα.

Όσο εσύ προσπαθείς να φροντίζεις

για όλους και για όλα, να είσαι πάντα εκεί, να λες πάντα τον καλό λόγο και να φοβάσαι μην πληγώσεις τον άλλον, πληγώνεσαι εσύ. Κι αν εσύ δεν προστατεύεσεις τον εαυτό σου, αν εσύ βασίζεσαι διαρκώς στην επιβεβαίωση από τους άλλους, αν δεν αναγνωρίζεις την αξία σου, τότε θα δίνεις πολλά περισσότερα από αυτά που περιμένεις να πάρεις.

Αν προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες, τι μπορεί να συμβεί;

Ας πούμε πως εσύ προσπαθείς διαρκώς να κάνεις τους άλλους να νιώσουν καλά, προσέχεις να μην τους πληγώσεις και κάνεις ένα βήμα πίσω. Επειδή δεν παίρνεις πάντα το ίδιο αντάλλαγμα, αναπτύσσεις διάφορες φοβίες και βάζεις τον εαυτό σου σε μια ιδιαίτερη διαδικασία που δεν θα έπρεπε.

Φοβάσαι:

Μην απογοητεύσεις τους άλλους.Να αναμετρηθείς με τους άλλους.Να πληγώσεις τους άλλους.Να πεις «όχι» όταν νιώθεις ότι κάποιος σε υπολογίζει και θα τον έκανες πολύ χαρούμενο.Ότι οι άνθρωποι θα σκεφτούν ή θα πουν κάτι αρνητικό για σένα.

Με λίγα λόγια προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους και αυτό δεν κάνει κακό μόνο στη δική σου ψυχολογία αλλά και σε όσους έχεις γύρω σου.

unsplash/Gian CesconΚαι πώς θα το καταλάβεις αφού δεν το κάνεις επιτηδευμένα;

Μερικά σημάδια είναι:

Κάνεις κάτι επειδή απλά θεωρείς πως οι άλλοι θα ήθελαν να το κάνεις.Κάνεις περισσότερη δουλειά από αυτή που μπορείς να αντέξεις, ενώ θα μπορούσαν άλλοι να κάνουν τη δουλειάΣυμμετέχεις σε δραστηριότητες που δεν απολαμβάνεις.Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σου.Δεν λες αυτό που αισθάνεσαι και αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις.Καταπιέζεις τα δικά σου συναισθήματα για να μην πληγώσεις κάποιον άλλον.

Ασφαλώς και δεν είναι κακό να φροντίζεις τους άλλους, να είσαι ευγενικός, συμπονετικός, προσεκτικός αλλά δεν μπορούν οι άλλοι να υπαγορεύσουν αυτό που είσαι, κι εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Γιατί όλα αυτά μπορεί να σε οδηγήσουν σε ένα αίσθημα εξάντλησης, δυσαρέσκειας, απογοήτευσης, μπορεί να χάσεις τον σεβασμό και την αγάπη στον εαυτό σου. Και όλα αυτά με τη σειρά τους σε οδηγούν στο να μην μπορείς να πεις αυτά που νιώθεις, να μην είσαι σίγουρος για τις επιλογές σου, να μη βάζεις τα δικά σου θέλω και τις ανάγκες σου σε προτεραιότητα, να μην μπορείς να μοιραστείς τις δικές σου ιδιαιτερότητες και ελαττώματα, να μην υποστηρίζεις τα πιστεύω σου, να χάνεις την πραγματική οικειότητα στις σχέσεις σου, να μην είσαι σίγουρος για τις πράξεις και τις επιλογές σου, να χάνεις την αγάπη στον εαυτό σου.

Φυσικά, δεν είναι κακό να έχεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θέλεις, αλλά θα πρέπει να θέτεις ξεκάθαρα τα όριά σου, να μοιράζεσαι την άποψή σου, να λες αυτό που σκέφτεσαι και να μην απολογείσαι. Μόνο έτσι θα σε σέβονται οι άλλοι, θα νιώθεις ότι αξίζεις και θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος.

Πώς αντιμετωπίζω τις φοβίες μου;

Αλλά γιατί η ευχαρίστηση των άλλων είναι προτεραιότητά σου;

Για να βρεις λύση στο πρόβλημα, πρέπει να βρεις και τι το προκαλεί. Γιατί, λοιπόν, σε απασχολεί τόσο πολύ η ευχαρίστηση των άλλων;

Φόβος απόρριψης.Αναζήτηση της αποδοχής.Αβεβαιότητα για τον σκοπό και τη θέση σου στον κόσμο.Αποφυγή δικών σου θεμάτων και προβλημάτων.Έλλειψη αγάπης στον εαυτό σου.

unsplash/Simon MaageΚαι πώς μπορείς να το αποβάλλεις;Ενσυνειδητότητα ή αλλιώς… mindfulness

Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος με αυτά που θέλεις, με αυτά που είναι σημαντικά για σένα και θέτεις σε προτεραιότητα. Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, πίεση, θόρυβο, πάρε 10 λεπτά μέσα στην ημέρα σου για να συνδεθείς με τον εαυτό σου και να δεις πώς νιώθεις, να ακούσεις το σώμα σου, να κάνεις μια λίστα με όλα αυτά που θέλεις, να δεις που σπαταλάς ενέργεια και τι αφήνεις πίσω σου.

Όταν γράψεις το πώς νιώθεις και τι θέλεις να κάνεις είναι ένα δυνατό κίνητρο. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση με αυτά που θέλεις και νιώθεις, χωρίς φυσικά να πληγώνεις κανέναν.

unsplash/Joanna NixΥγιή όρια

Είναι σημαντικό να θέσεις υγιή όρια, όρια που όλοι θα σέβονται και κανείς δεν θα μπορεί να τα υπερβεί ή μάλλον δεν θα το επιτρέπεις εσύ. Τα όρια κάνουν χώρο για μια πιο βαθιά επικοινωνία και οικειότητα.

Δεν σημαίνει δηλαδή, ότι υψώνεις τείχος αλλά ότι είσαι ανοιχτός, προστατεύεις τον εαυτό σου, λες όχι σε δραστηριότητες που δεν σε ευχαριστούν, αποσυνδέεσαι από το κινητό σου, δεν πηγαίνεις πάντα με το σχέδιο κάποιου άλλου.

Κι ενώ υπάρχουν τα όρια, πρέπει να βγαίνεις και απ΄το comfort zone, να βρίσκεις νέες ευκαιρίες, να δημιουργείς, να γεμίζεις εμπειρίες και να ωριμάζεις!

Δούλεψε για την αυτοπεποίθηση και την αγάπη στον εαυτό σου

Δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να εργαστείς σκληρά. Συνειδητοποιείς σιγά-σιγά πως μόνο εσύ δίνεις την έγκριση στον εαυτό σου και πρέπει να σε ακούς! Εσύ ορίζεις τη ζωή σου και αποφασίζεις για τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα πράγματα.

Δεν είναι εύκολο αλλά σκέψου πόσο μοναδικός είσαι και πόσο καλά τα καταφέρνεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αλλά γιόρτασε τις μικρές σου νίκες!

Unsplash/Ivan JevticΜην συγκρίνεις τον εαυτό σου

Όπως είπαμε… ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν μπορείς να συγκριθείς με κανέναν. Γιατί άλλωστε να το κάνεις;

Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τις δικές σου αξίες και τους δικούς σου στόχους και να αναγνωρίζεις που βρίσκεσαι. Να βλέπεις την αφετηρία, που πρέπει να δώσεις προτεραιότητα ώστε να φτάσεις εκεί που θέλεις. Focus στον εαυτό σου!

Σταμάτα να απολογείσαι

Ναι, αν κάνεις πραγματικά κάτι κακό ή είσαι λάθος, θα απολογηθείς. Αλλά γιατί να απολογείσαι για το ποιος είσαι, τι πιστεύεις, τις αξίες σου;

Όσο περισσότερο πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, τόσο περισσότερο οι άλλοι θα πιστέψουν σε σένα και θα σε σέβονται. Κάνε πράγματα που θέλεις να κάνεις χωρίς να ζητάς την έγκριση ή την αναγνώριση.

Μην ξεχνάς πως η καλύτερη αναγνώριση είναι αυτή που αντλείς από τον ίδιο σου τον εαυτό!

Διαβάστε επίσης:

5 συνηθισμένες δικαιολογίες που σε κρατούν πίσω | Πώς να τις ξεπεράσεις;

Photo: unsplash/Franciele Cunha

Το άρθρο Η λάθος προτεραιότητα που έχεις στη ζωή σου και πώς να την αποβάλλεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα