Γιατί πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και πώς να το κάνεις

18:00 28/3/2021 - Πηγή: iPop

Ένα από τα πιο επώδυνα πράγματα που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό της ειλικρίνειας με τον εαυτό σου. Πρόκειται για έναν βουβό αγώνα τον οποίο συνήθως αντιλαμβανόμαστε όταν είμαστε πια ψυχικά κουρασμένοι και αγανακτισμένοι. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να παραδεχτείς στον εαυτό σου όλους τους φόβους, τα άγχη, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες που κουβαλάς; Γι’ αυτό πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, για να μπορέσεις να πας παρακάτω και να εξελιχθείς.

Πώς
να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να παραδεχτείς ότι δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αυτή θα είναι μία καλή αρχή για να συνεχίσεις σε αυτό το δύσκολο αλλά πολύ αναγκαίο μονοπάτι για την προσωπική σου εξέλιξη. Το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι κάτι το οποίο στο 90% των περιπτώσεων είναι επώδυνο, καθώς θα χρειαστεί να παραδεχτείς πράγματα και αλήθειες για τον εαυτό σου τις οποίες αρνείσαι πεισματικά σε όλους και προ πάντων σε εσένα.

Japheth Mast/Unsplash

Το δεύτερο βήμα είναι το να αποδεχτείς τα καλά αλλά και τα άσχημα που έχεις σαν προσωπικότητα. Το συχνότερο “ψέμα” που λέμε στον εαυτό μας αφορά τις κακές μας πτυχές τις οποίες δε θέλουμε να αναγνωρίσουμε. Το σημαντικό εδώ όμως είναι ότι αν τις αναγνωρίσεις και τις αποδεχτείς τότε αν το θες θα μπορέσεις και να τις βελτιώσεις. Με το να αγνοείς τα προβλήματα που βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι έχεις δε θα τα κάνει να εξαφανιστούν το μόνο που θα γίνει είναι το να χάνεις πολύτιμο χρόνο από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Το επόμενο που έχεις να κάνεις είναι να σου αφιερώσεις χρόνο. Το μυαλό σου είναι ικανό, γνωρίζοντας ότι η παραδοχή κάποιου συγκεκριμένου θέματος θα σε πληγώσει, να αποφεύγει με επιδεξιότητα τη συνειδητοποίησή του. Αν θες να ανακαλύψεις τα συναισθήματα σου σχετικά με κάποιο περιστατικό που σε προβληματίζει έντονα τότε κάτσε και κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου μέχρι η απάντηση που θα σκεφτείς να σε ελευθερώσει. Μπορεί σα διαδρομή να μην είναι ευχάριστη, όμως όταν εντοπίσεις την αλήθεια η ανακούφιση θα είναι τεράστια.

Unsplash/Brooke Cagle

Τέλος, παραδέξου τα λάθη σου. Μόνο αν παραδεχτείς τα λάθη σου θα είσαι σε θέση να τα βελτιώσεις. Προσπάθησε να συγχωρέσεις πρώτα εσύ τον εαυτό σου και έπειτα ζήτα και από τους άλλους να σε συγχωρήσουν αν τους έβλαψες με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου όμως δε θα είναι πάντα το ίδιο εύκολο. Το σημαντικότερο όλων είναι να μην τα παρατάς!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και πώς να το κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα