Γιατί κουτσομπολεύουμε; Ο λόγος θα σε ξαφνιάσει!

17:52 31/7/2019 - Πηγή: iPop

Όλοι κουτσομπολεύουμε. Σίγουρα, μας αρέσει να πιστεύουμε ότι οι καθημερινές συνομιλίες μας είναι αυστηρά παραγωγικές ανταλλαγές ιδεών και συζητήσεις για τις αναπάντητες ερωτήσεις της ζωής. Αλλά στην πραγματικότητα, όλοι μιλάμε για άλλους ανθρώπους. Αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ το γιατί κουτσομπολεύουμε;

Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Psychological and Personality Science» διαπίστωσε ότι το τυπικό άτομο ξοδεύει περίπου 52 λεπτά την ημέρα κουτσομπολεύοντας. Η έκπληξη,

όμως, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν γύρω ψυθιρίζοντας «Άκουσες αυτό και αυτό που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο;». Αντ ‘αυτού, μοιράζονται μόνο πληροφορίες για τους ανθρώπους στη ζωή τους με τους γύρω τους.

Πότε κουτσομπολεύουμε;

Αυτός είναι ο απλός ορισμός του κουτσομπολιού, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: «μιλάμε για ένα άτομο που δεν είναι παρόν». Δεν είναι απαραιτήτως η εξάπλωση κακόβουλων φημών ή ενοχλητικών ιστοριών, απλώς η ανταλλαγή πληροφοριών. Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο, κουτσομπολεύουμε όταν λέμε σε κάποιον ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο ο ξάδερφος σου παντρεύεται, ο καλύτερος φίλος σου ξεκινάει μια νέα δουλειά ή η κόρη σου έχει την μεγάλη βραδιά χορού το Σάββατο.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από αυτά τα 52 λεπτά που ξοδεύουμε κουτσομπολεύοντας κάθε μέρα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή των αβλαβών (και, ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές βαρετών) λεπτομερειών της καθημερινής ζωής, χωρίς να «θάβουμε» τον συνάδελφό που ήταν πάρα πολύ μεθυσμένος κατά την διάρκεια του happy hour.

Γιατί κουτσομπολεύουμε;

Γιατί, λοιπόν, χρησιμοποιούμε σχεδόν μια ώρα πολύτιμου χρόνου να μιλάμε για τέτοιες λεπτομέρειες σχετικά με τις ζωές άλλων ανθρώπων; Ο Mark Leary, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο του Duke, ο οποίος ειδικεύεται στην κοινωνική και προσωπική ψυχολογία, εξηγεί το θέμα στο Health με τον τρόπο αυτό:

Το κουτσομπολιό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο ένστικτο επειδή οι ζωές μας είναι βαθιά ριζωμένες σε ομάδες. Δεν ζούμε μόνο σε ομάδες, αλλά εξαρτιόμαστε κιόλας από τους ανθρώπους των ομάδων μας να επιβιώσουν.

«Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους γύρω μας για να μάθουμε τι είναι οι άλλοι άνθρωποι, ποιον μπορείς και δεν μπορείς να εμπιστευτείς, ποιος παραβιάζει τους ομαδικούς κανόνες, ποιος είναι φίλος με ποιον, ποιες είναι οι προσωπικότητες και οι απόψεις των άλλων ανθρώπων και ούτω καθεξής «, λέει ο Leary.

Σκέψου τις ομάδες στις οποίες ανήκεις! Εξαρτάσαι από την οικογένειά για αγάπη και συμπόνια, και σε πολλές περιπτώσεις για φαγητό και στέγαση. Εξαρτάσαι από τους φίλους για κοινωνική αλληλεπίδραση και συντροφικότητα. Εξαρτάσαι από τον εργοδότη σου για χρήματα και για ασφάλιση υγείας. Έτσι, αν η μητέρα σου, σου πει ότι ο πατέρας σου έχασε τη δουλειά του, γνωρίζεις ότι ίσως χρειαστεί να βρεις έναν διαφορετικό τρόπο για να διαχειριστείς τους λογαριασμούς και το ενοίκιο. Αν ο συνεργάτης σου, σου πει ότι το αφεντικό σας πρόκειται να απολύσει κόσμο στην επιχείρηση, προετοιμάζεσαι για να αναζητήσεις μια άλλη πηγή εισοδήματος και ασφάλισης. Το κουτσομπολιό πρακτικά είναι ο τρόπος που επιβιώνουμε!

Το κουτσομπολιό για επιβίωση είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Κάθε προϊστορικός άνθρωπος βασιζόταν σε άλλα μέλη της φυλής του για πράγματα όπως φαγητό, καταφύγιο και προστασία. Εάν το μέλος που κυνηγάει για να φέρει τροφή ξαφνικά αρρωστήσει και δεν μπορεί να κυνηγήσει, μπορεί να λιμοκτονήσει ολόκληρη η ομάδα εάν κανείς δνε ενημερώσει πως αυτό το άτομο είναι άρρωστο.

Το κουτσομπολιό δεν μας διδάσκει μόνο για το άτομο που είναι το θέμα της συζήτησης, αλλά και για το πρόσωπο που κάνει την συζήτηση, λέει ο Leary.

Μπορώ να μάθω πράγματα σχετικά με την συμπεριφορά σου, τις πεποιθήσεις σου και τους τρόπους αντιμετώπισης των ανθρώπων βλέποντας ποιος και τι λέει όταν κουτσομπολεύει. Ακόμα κι αν δεν συμμετέχω, απλά ακούγοντας τα κουτσομπολιά των ανθρώπων μου λέει πράγματα για το τι νομίζουν ότι είναι σημαντικό, αν μπορώ να τους εμπιστευτώ, αν μπορούν να κρατούν μυστικά κ.ο.κ. 

Αναρωτιέσαι ακόμα γιατί κουτσομπολεύουμε; Όταν συμμετέχεις, τα κουτσομπολιά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους κοινωνικούς σου δεσμούς. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα κουτσομπολιά βελτιώνουν τη συνεργασία μιας ομάδας και κάνουν τα μέλη λιγότερο εγωιστικά.

Διαπίστωσε, επίσης, ότι το κουτσομπολιό μπορεί να χρησιμεύσει ως τρόπος αναγνώρισης και αποθάρρυνσης των αναξιόπιστων μελών της ομάδας. Όμως, η ελπίδα δεν χάνεται για εκείνους που εξοστρακίζονται. Συχνά το άτομο που διώχθηκε από μία ομάδα μαθαίνει πραγματικά από την εμπειρία και βελτιώνει τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με τη μελέτη. Ακριβώς, η απειλή αποκλεισμού αποτελεί κίνητρο για τη συνεργασία των ανθρώπων.

Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα κουτσομπολιά μερικές φορές γίνονται άσχημα. «Κάποια κουτσομπολιά έχουν αρνητικές συνέπειες για τον στόχο», λέει ο Leary και συμπληρώνει πώς»μερικές φορές μπορέι να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τον κουτσομπόλη, όπως εάν ο στόχος διαπιστώσει ή αν οι ακροατές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο κουτσομπόλης είναι ένα αναξιόπιστο άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα δικά του θέματα και συζητάει μόνο για τους άλλους».

Εάν η μητέρα σου, σου πει ότι ο πατέρας σου έχασε τη δουλειά του, ο πατέρας σου μπορεί να τρελαθεί με τη μητέρα σου επειδή δεν του έδωσε χρόνο να σου το πει μόνος του. Εάν ο προϊστάμενος σου διαπιστώσει ότι ο συνεργάτης σου, σου είπε σχετικά με τις απολύσεις, το αφεντικό σου ενδέχεται να χάσει την εμπιστοσύνη του στους συναδέλφου σου. Το κουτσομπολιό μπορεί να μας αποκόψει τόσο εύκολα όσο μπορεί να μας φέρει μαζί. «Αλλά στην καρδιά, η ανταλλαγή πληροφοριών για άλλους ανθρώπους είναι σημαντική», λέει ο Leary.

Οπότε, η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί κουτσομπολεύουμε;» είναι απλή! Για επιβίωση! Αρκεί, όμως, να γίνετια όντως γι αυτό το σκοπό και όχι για να μειώσουμε κάποιον ή για να κάνουμε κακό στο όνομα του!

Το άρθρο Γιατί κουτσομπολεύουμε; Ο λόγος θα σε ξαφνιάσει! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα