Φούσκωμα στην κοιλιά: Μήπως αυτός είναι τελικά ο υπεύθυνος;

14:13 26/4/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις φούσκωμα στην κοιλιά που σε ταλαιπωρεί και δεν λέει να φύγει; Μήπως το πρήξιμο αυτό επιμένει παρά τις προσπάθειες που έχεις κάνει; Ξέρουμε τι μπορεί να φταίει! 

Κάνεις γυμναστική, προσέχεις τη διατροφή σου, πίνεις πολύ νερό, αλλά αυτό το φούσκωμα στην κοιλιά δεν λέει να φύγει με τίποτα. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν είναι πολύ πιθανό να φταίνε οι ορμόνες. Ναι, καλά διάβασες. Τα επίπεδα ορμονών παίζουν ρόλο και στο πρήξιμο της κοιλιάς που σε ταλαιπωρεί. Αν λοιπόν ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάνοντας γυμναστική, έχοντας μια

ισορροπημένη διατροφή και αποφεύγοντας τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα κι η κοιλιά ακόμα επιμένει, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για διαταραχή των ορμονών.

Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που “μαρτυρούν” πως φταίνε οι ορμόνες σου για το φούσκωμα στην κοιλιά;

Θες συνεχώς κάτι γλυκό

Οι λιγούρες σου αυξάνονται συνεχώς κι εσύ θες κάθε μέρα να τρως κάτι γλυκό. Αν λοιπόν δεν πρόκειται για κάποιο θέμα υγείας, όπως πεσμένο ζάχαρο, τότε είναι πολύ πιθανό οι ορμόνες να σε “καταδιώκουν”. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς, αυξάνονται και ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό απ’ όσο στην πραγματικότητα έχει ανάγκη.

via GIPHY

Η διάθεσή σου αλλάζει με το παραμικρό

Ίσως να έχεις παρατηρήσει πως πολλές φορές η διάθεσή σου αλλάζει με το παραμικρό, χωρίς σημαντικό λόγο. Συνήθως αυτό συμβαίνει στην περίοδο, όμως όχι μόνο τότε. Αν δεν μπορείς να συσχετίσεις τις αλλαγές στη διάθεσή σου με κάτι άλλο, σημαντικό, τότε πιθανότητα οι ορμονικές μεταβολές να είναι υπεύθυνες για όλο αυτό.

Έχεις άγχος

Νόμιζες πως το άγχος δεν σχετίζεται με το πρήξιμο στην κοιλιά; Κάνεις λάθος! Διότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται κάθε φορά που αγχώνεσαι και μαζί της αυξάνεται και το λίπος στο σώμα που ίσως να αποθηκεύεται περισσότερο στην κοιλιά. Να ένας καλός λόγος για να μην αγχώνεσαι!

Unsplash/Nick KarvounisΤο φούσκωμα μεγαλώνει ενώ τρως σωστά

Αν ποτέ δεν είχες φουσκωμένη κοιλιά και τώρα ξαφνικά παρατηρείς ότι το πρήξιμο αυτό επιμένει, τότε το να φταίνε οι ορμόνες, ενώ είσαι υγιής κι ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι το πιο πιθανό.

Αν έχεις τα παραπάνω σημάδια και το πρήξιμο στην κοιλιά είναι έντονο, συνεχές και δεν υποχωρεί, τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείς το γιατρό σου εφόσον δεν μπορείς να κάνεις κάτι από μόνη σου και η διατροφή σου είναι σωστή!

Οι τρεις ορμόνες που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε! 

Διάβασε ακόμα:

Πότε το φούσκωμα στην κοιλιά είναι επικίνδυνο;

Photo: Freepik

Το άρθρο Φούσκωμα στην κοιλιά: Μήπως αυτός είναι τελικά ο υπεύθυνος; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα