Εγκλωβισμένοι πίσω από τον αγκαθωτό φράχτη οι πρόσφυγες- Συγκλονιστικές εικόνες- Τεράστιο hot spot η Ελλάδα

10:11 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Σε τεράστιο κέντρο προσφύγων έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα μας. Την ώρα που συνεχίζονται οι αφίξεις στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες στην Ειδομένη υποφέρουν και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Σε δημοσίευμα της η Daily Mail χαρακτηρίζει: «νέο σύνορο της Ευρώπης» τον συρμάτινο αγκαθωτό φράχτη που έχει υψωθεί από την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση. Ενώ παράλληλα στο σχετικό της δημοσίευμα σημειώνει πως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να θυσιαστεί για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, η Daily Mail έχει δημοσιεύσει και φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ολόκληρος ο φράχτης που έχει στηθεί και χωρίζει την ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και ο τίτλος του άρθρου τονίζει: «Το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που κρατάει πίσω τις ορδές των προσφύγων. Ο 30 χιλιομέτρων αγκαθωτός φράχτης ο οποίος χτίστηκε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με στόχο να σταματήσει μία ανθρώπινη πλημμυρίδα μεταναστών, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να γίνει θυσία για να μπορέσει να σωθεί η Ε.Ε.».

Εστιάζοντας στους παράλληλους φράχτες που έχουν ύψος σχεδόν 2, 5 μέτρα, η Daily Mail, κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας κατά την διάρκεια των οποίων τονίστηκε πως: «Οι συνοριακοί έλεγχοι εισήχθησαν στην Ευρώπη προκειμένου να επέλθει τέλος στο ανοργάνωτο χάος».

«Η απόφαση της Αυστρίας να βάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, στον εγκλωβισμό δηλαδή άνω των 27.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα» επισημαίνει το άρθρο.

Ενώ στη συνέχεια του άρθρου της, η Daily Mail εστιάζει στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χθες είπε: «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα πάρουν άσυλο», ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού: «Έχει έρθει η στιγμή που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί».

Χτίζουν και δεύτερο φράχτη υπογραμμίζει το δημοσίευμα

Το ρεπορτάζ κάνει επίσης αναφορά και στα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη, λόγω της πολυήμερης αναμονής των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ τονίζει ότι η γείτονα χώρα ξεκινάει τη δημιουργία και δεύτερου φράχτη.

Ο Yousef Karajakes, ένας 30χρονος φαρμακοποιός από τη Συρία που έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του στον πόλεμο τονίζει:

Μας είπαν να έρθουμε εδώ και ήρθαμε και βρήκαμε έναν δεύτερο πόλεμο

Οι εικόνες του άρθρου συγκλονιστικές:

Ένας μικρός πρόσφυγας στέκεται πίσω από τον φράχτη στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Πρόσφυγες που μόλις έχουν φθάσει στην Ειδομένη ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν.

Η Daily Mail, επίσης, παραθέτει φωτογραφία και συγκρίνει τον φράχτη της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα με το Τείχος του Βερολίνου σημειώνοντας:

«Ο κολοσσιαίος φράχτης στα σύνορα της Ελλάδας ξυπνά μνήμες από το Τείχος του Βερολίνου, που χώριζε τη γερμανική πόλη για τέσσερις δεκαετίες».

Ενώ παραθέτει και φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι, ο οποίος κοιτάζει πέρα από το Τείχος του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη τον Ιούνιο του 1963.

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», το οποίο μετέφερε 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Ενώ, λίγο μετά τις 9:00 έφτασε και το πλοίο «Βlue star 2» το οποίο είχε επιβάτες ακόμα 187 άτομα τα οποία παρέλαβε από την Κω και την Λέρο.

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στον Πειραιά καθώς οι πρόσφυγες δεν έχουν που να μείνουν. Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς (Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των απελπισμένων και ταλαιπωρημένων ατόμων, αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Ενώ, όπως έχει σημειωθεί σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

Την Τετάρτη ξεκινά την λειτουργία του στο χώρο του ΟΛΠ το ιατρείο από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, το οποίο θα λειτουργεί από τις 08:00 μέχρι τις 20:00.

Στον επιβατικό σταθμό Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 11:00 ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Περίπου 10.000 οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη πλέον υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 άτομα. Οι πρόσφυγες δεν έχουν φαγητό και ζητούν βοήθεια από όποιον μπορούν. Τονίζουν πως υποφέρουν και θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν από τη χώρα μας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε σε συνέντευξή του:

«Μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εφόσον οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν αμείωτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ. Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανική Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια».

Από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον. Οι προσφυγικές ροές στη χώρα είναι «διαχειρίσιμες. Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες».

Τι τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

Η ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε σχετική της ανακοίνωσή της από την έδρα της στη Γενεύη τονίζει πως η Ευρώπη «βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης και καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση: «Ο συνωστισμός προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία».

Νέα πρόκληση από την Τουρκία στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα δεν έχει επιτρέψει στα πλοία της νατοϊκής δύναμης να πλεύσουν στα χωρικά ύδατά της. Κάλεσε μάλιστα τη Γερμανία να δώσει εξηγήσεις ισχυριζόμενη ότι έγιναν παραβιάσεις από τις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα πλοία του ΝΑΤΟ να περιορίζουν τη δράση τους στο Αιγαίο και να επιτηρούνται συνεχώς από τουρκικά.

Από τις 07:30 της 01-03-2016 έως 07:30 της 02-03-2016 διεσώθησαν 358 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 6 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Xίου.

photo:Daily Mail

The post Εγκλωβισμένοι πίσω από τον αγκαθωτό φράχτη οι πρόσφυγες- Συγκλονιστικές εικόνες- Τεράστιο hot spot η Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα