Θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια η Ελλάδα;

08:25 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Σήμερα, Τετάρτη, το Κολέγιο των Επιτροπών της Ε.Ε. αποφασίζει για το εάν θα προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα. Εάν η Ε.Ε. πει το μεγάλο «ναι», τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που δέχεται τέτοια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτροπών είναι ο τρόπος οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας

για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος της Κύπρου για την αναπτυξιακή βοήθεια, αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην παρουσίαση ενός νέου μηχανισμού που θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη μέλη της Ε.Ε. , ο οποίος και θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο.

Διάφορα σενάρια ακούγονται σχετικά με το πώς θα διατεθεί το ποσό, το οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Αναφορές έχουν γίνει για ποσό 500 ή 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό είτε θα διατεθεί στην χώρα μας διαμέσου μιας ΜΚΟ ή θα δοθεί κατευθείαν στους πρόσφυγες με κουπόνια.

Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας δεν θα εμπλακεί με το συγκεκριμένο ποσό.

Εάν το ποσό διατεθεί μέσω κάποιας ΜΚΟ, τότε θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθούν καταυλισμοί ή να καλυφθούν άλλες ανάγκες των προσφύγων, χωρίς όμως να υπάρχει εμπλοκή του ελληνικού κράτους. Εάν το ποσό διατεθεί απευθείας στους πρόσφυγες με κουπόνια, τότε αυτά θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή ενοικίου, αγορά τροφίμων κι άλλων πρώτων αναγκών.

Ο κ. Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας σχετικά με τον μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας τόνισε:

Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια η Ελλάδα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα