Δεν μπορείς να κλείσεις μάτι γιατί το μυαλό σου τρέχει με χίλια; 8 tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

20:41 16/9/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις αϋπνίες, επειδή έχεις πολλά στο μυαλό σου; Υπάρχει λύση για σένα που αναρωτιέσαι πώς να κοιμηθείς όταν σκέφτεσαι συνεχώς πολλά πράγματα την ώρα που πέφτεις για ύπνο. 

Δυστυχώς όσο κι αν το θες, δεν μπορείς να πατήσεις έναν διακόπτη την ώρα που θες να κοιμηθείς κι έτσι απλά να σταματήσεις να σκέφτεσαι όλα αυτά που σε βασανίζουν. Και καλώς ή κακώς χρειάζεσαι ύπνο, αρκετό ύπνο, όχι μόνο για να ανταπεξέλθεις

στις υποχρεώσεις σου μες τη μέρα, αλλά και γιατί είναι απαραίτητος για την υγεία κι ευημερία σου. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, από την κατάθλιψη έως τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, σου έχουμε όλα τα tips για να ξεχάσεις την αϋπνία και να πεις αντίο στις βραδινές σου σκέψεις.

Πώς να κοιμηθείς όταν σκέφτεσαι συνεχώς το βράδυ και το μυαλό σου τρέχει με χίλια;

Φτιάξε μια to-d0 list 

Μελέτη έχει δείξει ότι το να φτιάχνεις μια λίστα με τις υποχρεώσεις σου θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς 9 λεπτά πιο γρήγορα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το να καταγράφεις τις μελλοντικές σου υποχρεώσεις θα καθαρίσει το μυαλό σου και τουλάχιστον προσωρινά θα το κάνει να σταματήσει να σκέφτεται αυτές τις υποχρεώσεις.

Άσε που είσαι και πιο οργανωμένος μ’ αυτόν τον τρόπο!

Pexels

Σήκω απ’ το κρεβάτι 

Το να κάθεσαι απλά στο κρεβάτι και να προσπαθείς να κοιμηθείς δεν σου προσφέρει τίποτα κι είναι μια κακή ιδέα, σύμφωνα με τον Cormac O’Donovan, MD, αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist. Κι αυτό γιατί ίσως ο εγκέφαλός σου να συνδέσει το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα με την αϋπνία κι αυτό να επιδεινώσει την κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Αν, λοιπόν, προσπαθείς να κοιμηθείς για περισσότερα από 20-30 λεπτά και δεν μπορείς, σήκω και κάνε κάτι άλλο! Ίσως αυτό που θα βρεις να κάνεις να σε βοηθήσει τελικά να κοιμηθείς.

8+1 ροφήματα που σε “στέλνουν” για ύπνο! 

Διάβασε ένα βιβλίο 

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πριν τον ύπνο πρέπει να μένεις μακριά από τις οθόνες. Οι ειδικοί, όμως, τώρα επισημαίνουν πως πέρα απ’ αυτό, θα σε βοηθήσει πολύ και το να υιοθετήσεις συνήθειες που θα σε χαλαρώνουν, όπως το να διαβάζεις ένα βιβλίο. Άλλωστε, σε πολλούς ανθρώπους η ανάγνωση βιβλίου φέρνει υπνηλία και το να δοκιμάσεις αυτόν τον τρόπο μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

Pexels

Άκουσε μουσική ή ένα podcast 

Τα podcast ή τα ηχητικά βιβλία μπορούν επίσης να απομακρύνουν τις ανήσυχες σκέψεις απ’ το μυαλό σου. Επίλεξε το podcast που θα σε χαλαρώσει και θα σου προσθέσει επιπλέον άγχος, όπως μια είδηση.

Φυσικά και η μουσική είναι μια ακόμα λύση, αν είναι στις προτιμήσεις σου, ενώ είναι πολύ βοηθητικό το να δοκιμάσεις χαλαρωτικούς ήχους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο και σε χαλαρώνει συγχρόνως.

Επικεντρώσου στην αναπνοή σου 

Ένας ακόμα τρόπος για να ηρεμήσεις τις σκέψεις σου είναι το να εστιάσεις στην αναπνοή σου, κάνοντας ασκήσεις. Η βαθιά, αργή αναπνοή μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό σου ρυθμό, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο αν είσαι αρκετά ανήσυχος και αγχωμένος. Μπορείς να δοκιμάσεις την διαφραγματική αναπνοή ενώ ξαπλώνεις στο κρεβάτι. Τοποθέτησε το ένα χέρι στο στήθος σου και το άλλο στην κοιλιά. Εισπνοή από τη μύτη για περίπου δύο δευτερόλεπτα, νιώσε την κοιλιά σας να φουσκώνει και, στη συνέχεια, πίεσε απαλά την κοιλιά σου καθώς εκπνέεις αργά. Επανάλαβε.

Δοκίμασε τον διαλογισμό 

Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, ο διαλογισμός μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις. Κάνε διαλογισμό πριν πέσεις για ύπνο και θα δεις διαφορά. Φυσικά αυτό είναι καλό να γίνει καθημερινή ρουτίνα και να μην συμβαίνει μια φορά στο τόσο.

Freepik

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κάνεις διαλογισμό; 

Φάε ελαφριά 

Φυσικά και ένα βαρύ γεύμα δε θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Είναι καλό το βραδινό σου σνακ να μην αποτελείται από πολλά υγρά, καθώς θα ξυπνήσεις για να πας στην τουαλέτα, αλλά αντιθέτως να έχει ως βάση τους υδατάνθρακες. «Οι υδατάνθρακες μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή σεροτονίνης, την οποία ο εγκέφαλος χρειάζεται για να ρυθμίσει τον ύπνο», λένε οι ειδικοί.

Επίσης, μην κοιμάσαι με άδειο στομάχι, γιατί το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να γουργουρίζει η κοιλιά σου ενώ κοιμάσαι και να ξυπνήσεις.

unplash/ Mc Jefferson Agloro

Μίλα με τον γιατρό σου 

Αν οι αϋπνίες συνεχίζονται, τότε φυσικά και είναι απαραίτητο να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ο οποίος ίσως να σου δώσει τη λύση που ψάχνεις. Ωστόσο, αν όσα σκέφτεσαι ενώ πέφτεις για ύπνο έχουν ως επίκεντρο το άγχος, τότε σε πρώτη φάση εστίασε εκεί, αποβάλλοντάς το και γιατί όχι, ζητώντας και τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, αν αυτό συνεχίζεται.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Αυτή η απλή άσκηση του μυαλού για να την παλέψεις με την αϋπνία!

Photo: Unsplash/Kinga Cichewicz

Το άρθρο Δεν μπορείς να κλείσεις μάτι γιατί το μυαλό σου τρέχει με χίλια; 8 tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα