«Αίνιγμα δανείστηκα, αίνιγμα επέστρεψα»: Μια έκθεση αφιερωμένη στην μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά

17:08 19/2/2022 - Πηγή: iPop

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής οργανώνει αφιερωματική έκθεση στην πολυβραβευμένη ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά, με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 22 Φεβρουαρίου 2022, δύο χρόνων από τον θάνατό της. Η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια του έρωτα έφυγε από κοντά μας πριν δύο χρόνια αφήνοντας πίσω της ένα αξιοθαύμαστο έργο.

Έκθεση – αφιέρωμα στην Κική Δημουλά στην Βιβλιοθήκη της Βουλής

Η έκθεση, με τίτλο «Αίνιγμα δανείστηκα, αίνιγμα επέστρεψα» και προέρχεται από

το ποίημά της «’Αφησα να μην ξέρω», θα φιλοξενηθεί στις προθήκες στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής και θα διαδεχθεί την αφιερωματική έκθεση στον Γιώργο Σεφέρη. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και ένα ανέκδοτο ποίημα της Κικής Δημουλά.

Το υλικό της έκθεση που θα παρουσιαστεί έχει αντληθεί από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αλλά και από το προσωπικό αρχείο της ποιήτριας και περιλαμβάνει προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες, βραβεία, αλληλογραφία με σημαίνουσες προσωπικότητες όπως οι: Οδυσσέας Ελύτης, Μίλτος Σαχτούρης, ‘Αρης Δικταίος, Γιώργος Ιωάννου, Ρένος Αποστολίδης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μάνος Χατζηδάκις, Παναγιώτης Τέτσης και Κάρολος Παπούλιας. Πολλά αυτά τα εκθέματα δίνονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.

Λίγα λόγια για την Κική Δημουλά…

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών). Έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 19 χρονών, με τη ποιητική συλλογή «Ποιήματα», όμως μετά από λίγο αποκήρυξε εκείνη την πρώτη συλλογή της.

Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος». Αργότερα ήρθαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε η συλλογή της «Χαίρε ποτέ». Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Αίνιγμα δανείστηκα, αίνιγμα επέστρεψα»: Μια έκθεση αφιερωμένη στην μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίνιγμα, Ελληνίδα, Κική Δημουλά,ainigma, ellinida, kiki dimoula