3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις άσθμα

15:14 4/5/2021 - Πηγή: iPop

Το άσθμα είναι μια περίπλοκη ασθένεια την οποία αν την έχεις καλό είναι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι πυροδοτεί τα συμπτώματά σου, ώστε να είσαι σε θέση να αποφεύγεις πράγματα που μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία σου. Αυτό είναι ένα από όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις άσθμα.

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις άσθμαΚατανόησε την παθοφυσιολογία του άσθματος

Μια βασική κατανόηση της παθοφυσιολογίας του επιδεινούμενου άσθματος – δηλαδή το να γνωρίζεις τι συμβαίνει στους πνεύμονές σου κατά τη διάρκεια μιας “επίθεσης” – μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση και τη διαχείριση

της νόσου. Αυτή η βασική γνώση θα σε βοηθήσει επίσης να καταλάβεις γιατί ο γιατρός σου, σου συνταγογραφεί ορισμένα φάρμακα και σου συστήνει ορισμένες αλλαγές που πρέπει να κάνεις στο περιβάλλον σου για να αποτρέψεις τις κρίσεις άσθματος.

Όταν επιδεινώνεται το άσθμα σου, λαμβάνουν χώρα τρεις αλλαγές στους βρόγχους και τα βρογχιόλια (αεραγωγοί) που μαζί εμποδίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες και δυσκολεύουν την αναπνοή:

Φλεγμονή: Δημιουργείται όταν κάτι την πυροδοτεί, κάτι που μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα σκόνης, ένα συγκεκριμένο φαγητό, ή ακόμα και άσκηση, οι αεραγωγοί σου θα πάθουν φλεγμονή και θα πρηστούν.Αυξημένη παραγωγή βλέννας: Ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και του ερεθισμού, ορισμένα κύτταρα στους αεραγωγούς παράγουν επιπλέον βλέννα που φράζει τους ήδη στενόμενους αεραγωγούς.Σύσφιξη μυών: Κλινικά γνωστή ως βρογχοσυστολή, αυτό σφίγγει τους λείους μυς των αεραγωγών.Freepik Κατανόησε τον έλεγχο του άσθματος

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ασθματικούς έχουν νυχτερινές αφυπνίσεις τουλάχιστον εβδομαδιαίως και δύο από τους τρεις μπορεί να έχουν νυχτερινά συμπτώματα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι ασθματικοί συχνά αγνοούν αυτά τα συμπτώματα και αυτό είναι μία ένδειξη κακού ελέγχου του άσθματος. Ομοίως, πολλοί ασθενείς που περιγράφουν το άσθμα τους ως «ήπιο» αναφέρουν επίσης συμπτώματα όπως συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, βήχα και δύσπνοια κάθε βράδυ.

Ένας απλός τρόπος για να μάθεις αν το άσθμα σου ελέγχεται ανεπαρκώς είναι ο κανόνας του Baylor του Twos. Εάν χρησιμοποιείς τη συσκευή εισπνοής ανακούφισης περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, ξυπνάς με συμπτώματα άσθματος περισσότερες από δύο φορές το μήνα ή ξαναγεμίζεις τη συσκευή εισπνοής βραχείας δράσης περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, τότε δεν ελέγχεις καλά το άσθμα σου.

FreepikΜην αμελείς τη φαρμακευτική σου αγωγή

Για να επωφεληθείς στο έπακρο από τα φάρμακά σου για το άσθμα, πρέπει να τα παίρνεις τακτικά. Αν και αυτό φαίνεται αυτονόητο, πολλοί ασθενείς με άσθμα δεν παίρνουν τακτικά τα φάρμακά τους.

Αρκετοί ασθενείς όταν αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα, να αναπτύσσουν λιγότερα συμπτώματα ή λειτουργικές βλάβες αρχίζουν να αμελούν τα φάρμακά τους. Το άσθμα δεν εξαφανίζεται ποτέ, παρά τα βελτιωμένα συμπτώματά σου. Συριγμός, σφίξιμο στο στήθος, βήχας και δύσπνοια θα επανεμφανιστούν αν σταματήσεις να παίρνεις τη φαρμακευτική σου αγωγή.

Αυτά είναι τα πιο βασικά από αυτά που πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις άσθμα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν έχεις άσθμα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα