10 σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να είσαι στην αρχή μιας κακοποιητικής σχέσης και γιατί μπορεί να τα αγνόησες

19:56 19/10/2021 - Πηγή: iPop

Συχνά ακούμε γυναίκες που έπεσαν θύμα ενδοοικογενειακής βίας να λένε ότι δεν έβλεπαν τίποτα πριν γίνει βίαιος ο σύντροφός τους. Είναι τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας συνήθως εκεί αλλά μπορεί να τα αγνοούμε. Τα 10 σημάδια που δεν πρέπει να προσπεράσεις, αν εμφανιστούν σημαίνουν κάτι και να κάνεις όσα χρειάζεται.

Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα κομμάτι που πονά. Ο άνθρωπος που το βιώνει χάνει την αυτοεκτίμησή του. Σε κάποιες περιπτώσεις βάσει μαρτυριών βλέπουμε ότι η γυναίκα μπορεί να χάσει μέχρι και τον εαυτό της. Η ενδοοικογενειακή βία είναι εδώ και τα νούμερα το αποδεικνύουν.

Αν κάτι σου «κλωτσάει» σε κάποια συμπεριφορά, σου φαίνεται μη επιτρεπτή, φύγε πριν να είναι αργά. Τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας είναι εδώ και δεν λένε ψέμματα.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Τι κάνει ο εγκέφαλος σε αυτήν την περίπτωση

Ο εγκέφαλος, αυτό το εξαιρετικό εργαλείο που είναι με το μέρος σου, μόλις πάρει είδηση ότι υπάρχει μια απειλή και ψάχνει να βρει τους τρόπους για να σε βγάλει έξω από αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με την McMillan : «Όταν ο εγκέφαλός μας είναι αγκιστρωμένος σε κάποιον, έχουμε μόνο μία επιλογή, δηλαδή να ξεφύγουμε από αυτό. Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται γρήγορα σε αυτή τη διαδικασία και δεν το γνωρίζουμε».

Έτσι ενώ πολλές φορές είναι πιθανό να δεις κάποια από τα σημάδια σε αρχικό στάδιο και θα μπορούσες να φύγεις, δεν το κάνεις και υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό. Γιατί ο κακοποιητής είναι συχνά στοργικός και δείχνει μεγάλη προσοχή και λατρεία στα πρώτα στάδια. Αυτό είναι ένα δείγμα που μπορεί να σε κάνει να κολλήσεις μαζί του. Και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα 10 σημάδια ότι είσαι σε μια πιθανά κακοποιητική σχέσηΜοιράζεστε μυστικά πολύ σύντομα (θέλει να μοιραστείς τα μυστικά σου για να είσαι ευάλωτη).Επιμένει πολύ σε όλα. Όλα είναι too much και πολύ νωρίς.Ξαφνικά αισθάνεσαι ότι γνωρίζεστε από πάντα (κάτι που δεν ισχύει).Σε φθείρει. Η κούραση αυτή θα είναι πιο πιθανό να σε επηρεάσει.Υπόσχεται συνέχεια. Δίνει πάρα πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν θα κρατήσει.Επικεντρώνεται γρήγορα στο μέλλον. Μιλάει πολύ συχνά για το μέλλον.Κάνει μεγάλα σχέδια.Σε αντιμετωπίζει ως «αποκλειστική» και μοναδική. Ορκίζεται ότι κάνει πράγματα για εσένα που δεν έχει κάνει κανένας ποτέ πριν.Νιώθεις ότι δεν μπορείς να πεις όχι. Διαπιστώνεις ότι δε θέλεις να του πεις «όχι» γιατί δεν θέλεις να πληγώσεις τα συναισθήματά του.Τον λυπάσαι, συνεχίζοντας να δίνεις ατέλειωτες ευκαιρίες. Αν κάνει κάτι κακό, καταλήγεις να λες στον εαυτό σου: «Του αξίζει άλλη μια ευκαιρία».

Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη ζωή σου. Θα γίνει πραγματικά η σκιά σου για να μην βγεις από τη ζωή του ποτέ. Θα σου στέλνει μηνύματα και θα εμφανίζεται εκεί που βρίσκεσαι. Μπορείς να τον αποφύγεις αν έχεις κατά νου ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι να έχει τον έλεγχο. Θέλει να σε έχει στη ζωή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Μήπως είσαι αρκετά εξαρτημένη απ’ τον σύντροφό σου;

Πώς να απαλλαγείς

Καθώς τα βάζουμε κάτω και τα λογαριάζουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι ο εγκέφαλός επηρεάζει τις σχέσεις και το ταξίδι μας προς την κατανόηση του εαυτού μας. Η αυτοσυγχώρεση είναι ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας της θεραπείας όταν κάποιος έχει υποστεί κακοποίηση.

Αυτό που λένε πολλά θύματα είναι ότι ο εγκέφαλός τους δεν μπορούσε να αντισταθεί στην νοσηρή κατάσταση που ζούσε. Τελικά αυτό που έκαναν και δούλεψε ήταν να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ζωή, να αγκαλιάσουν τον εαυτό τους και να αποδεχθούν ότι αυτό που ζουν δεν τους αξίζει, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν δράση.

Εάν αντιμετωπίζεις κακοποίηση στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Μπορείς να απευθυνθείς στους φορείς:

Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.Κλήση στο 100 ή αποστολή γραπτού μηνύματος με Ακριβή διεύθυνση, Ονοματεπώνυμο, Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197Γραμμή Ελπίδας 801 11 16000Γραμμή SOS “Δίπλα σου” 210 9700814Στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να είσαι στην αρχή μιας κακοποιητικής σχέσης και γιατί μπορεί να τα αγνόησες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα