Το ανησυχητικό συμπέρασμα των επιστημόνων για τους εφήβους που παρακολουθούν πολλές ώρες TikTok

15:20 19/10/2021 - Πηγή: iPop

Ειδικοί σε μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Βρετανία ενοχοποιούν την κοινωνική πλατφόρμα TikTok για την εμφάνιση τικ σε όλο και περισσότερες έφηβες και το συνδέουν με το σύνδρομο Tourette.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό των εφήβων κοριτσιών με συμπτώματα του συνδρόμου Tourette. Πολλά από τα «θύματα» είχαν διαγνωστεί λανθασμένα

με τον συγκεκριμένο σύνδρομο πριν από την εξέτασή τους και υποβάλλονταν άδικα σε θεραπεία με φάρμακα.

Το TikTok σου μαθαίνει αυτοάμυνα! Ακολούθησε τον ρυθμό και τα βήματα της χορογραφίας και μάθε να προστατεύεις τον εαυτό σου!

Τι είναι το σύνδρομο Tourette και πώς συνδέεται με το TikTok;

Το σύνδρομο Tourette είναι μια κατάσταση του νευρικού συστήματος που προκαλεί στα άτομα να έχουν τικ. Αυτά τα τικ μπορεί να είναι ξαφνικές συσπάσεις, κινήσεις ή ήχοι που είναι ανεξέλεγκτοι και επαναλαμβανόμενοι.

Οι νευρολόγοι μπόρεσαν να διαπιστώσουν γρήγορα ότι τα άτομα δεν έπασχαν από Tourette, αλλά ψυχογενή τικ που δημιουργούνταν από το άγχος. Αναφέρονται, μάλιστα, σε αυτήν την κατάσταση ως «Διαταραχή Λειτουργικής Κίνησης», η οποία συνήθως σχετίζεται με ψυχολογικό στρες.

Ενώ τα άτομα με σύνδρομο Tourette έχουν συνήθως τα δικά τους μοναδικά τικ, η Caroline Olvera, ειδικός των κινητικών διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, ανέφερε ότι παρατήρησε πολλούς ασθενείς να έρχονται με παρόμοια συμπτώματα.

Δήλωσε στη Wall Street Journal ότι αρκετοί από τους ασθενείς της επαναλάμβαναν τη λέξη «φασόλια» με βρετανική προφορά – ακόμη και ασθενείς που δεν μιλούσαν αγγλικά. Μετά από λίγο, διαπίστωσε ότι μιμούνταν ένα δημοφιλές Βρετανό TikToker που αναφέρει τη λέξη «φασόλια» επανειλημμένα.

Περισσότερες δυνατότητες στο TikTok μέσα απ’ τον υπολογιστή σου

Pexels

Οι γιατροί λένε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette, αλλά μια διαταραχή λειτουργικής κίνησης. Σημείωσαν, επίσης, ότι πολλοί από τους εφήβους που εμφάνισαν τικ υπέφεραν επίσης από άγχος ή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη Mariam Hull, νευρολόγο παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, είναι απίθανο να εμφανιστεί τικ με την παρακολούθηση ενός βίντεο από τον αλγόριθμο του TikTok, ο οποίος μπορεί να σου εμφανίσει βίντεο με τη συγκεκριμένη πάθηση ξανά και ξανά.

«Ορισμένα παιδιά έβγαλαν τα τηλέφωνά τους και μου έδειξαν το TikTok τους, και είναι γεμάτο από βίντεο με άτομα με Tourette», δήλωσε ο Hull.

Ενώ η κατάσταση είναι θεραπεύσιμη, εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Οι γιατροί προτείνουν στους γονείς να επιβλέπουν τον τύπο των βίντεο που βλέπουν τα παιδιά τους και να διασφαλίζουν ότι κάνουν τακτικά διαλείμματα από τα social media.

Ενθαρρύνουν, επίσης, τους γονείς να αναζητήσουν ειδικούς εάν ένα παιδί αρχίσει να παρουσιάζει τικ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το ανησυχητικό συμπέρασμα των επιστημόνων για τους εφήβους που παρακολουθούν πολλές ώρες TikTok εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα