Καθηγητές με ροκ διατριβή

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚαθηγητές με ροκ διατριβήΔευτέρα, Ιανουάριος 12, 2015 - 17:08

Το πρωί ανεβαίνουν στην έδρα στα αμφιθέατρα των σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκουν στους φοιτητές τους. Το βράδυ βγάζουν τις γραβάτες και πιάνουν τις ηλεκτρικές κιθάρες, τα ντραμς και το αρμόνιο

και για το ίδιο κοινό, τους αυριανούς επιστήμονες, παίζουν τζαζ, ροκ και μπλουζ! Πρόκειται για την ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ που, παράλληλα με την πετυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα τους, έχουν σχηματίσει το συγκρότημα The presidents (οι πρόεδροι), βάζοντας στο «βιογραφικό» τους μια... ροκ πινελιά!

Οι φοιτητές τους δεν πιστεύουν στα μάτια τους όταν βλέπουν τους καθηγητές τους να μεταμορφώνονται επί σκηνής και να «τα σπάνε», ξεσηκώνοντας τους θεατές με τις μουσικές ικανότητές τους. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους, «οι πρόεδροι» συναντώνται αρκετά συχνά και κάνουν πρόβες παίζοντας τζαζ, μπλουζ και ροκ τραγούδια. Το ίδιο συχνά εμφανίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις του πανεπιστημίου, παρασύροντας το κοινό στον χορό και στο τραγούδι.

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τις ιδιότητες των μελών του. «Οταν κάναμε το συγκρότημα ήμασταν όλοι πρόεδροι. Αλλος πρόεδρος τμήματος, σχολής ή ερευνητικού κέντρου του ΑΠΘ. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο για την Ελλάδα να είναι κάποιος πρόεδρος, δώσαμε στην μπάντα αυτό το όνομα» λέει γελώντας στην «Espresso» ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων της πολυτεχνικής σχολής Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος παίζει μπάσο. Αν και το συγκρότημα είναι ερασιτεχνικό, τις γνώσεις των μελών του επάνω στη μουσική ίσως να ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανικολάου έχει ειδικότητα στην ηλεκτρακουστική, ενώ αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου! Οι καθηγητές προσπαθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους όταν παίζουν, καθώς έχουν συνηθίσει, όπως λένε, λόγω της ιδιότητάς τους να διατηρούν υψηλό επίπεδο σε ό,τι κάνουν.

«Οι φοιτητές μας χαίρονταν να μας βλέπουν στη σκηνή να παίζουμε. Νομίζω ότι δίνουμε ένα καλό παράδειγμα. Προσπαθούμε να είμαστε καλοί. Μας κρίνουν έτσι και αλλιώς για τη δουλειά μας, αλλά θεωρώ ότι επειδή δεν παύεις να είσαι καθηγητής, πρέπει να είσαι σωστός ακόμη και όταν χαλαρώνεις. Η ατμόσφαιρα στο συγκρότημα είναι, παρ' όλα αυτά, παρεΐστικη. Παίζουμε μουσική για να έχουμε και εμείς ισορροπία στη ζωή μας» προσθέτει ο καθηγητής. Εκτός από τις συχνές πρόβες τους, «οι πρόεδροι» έχουν εμφανιστεί σε εκδηλώσεις στο ΑΠΘ, σε δήμους, ενώ συμμετείχαν σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Κοινωνικού Ιατρείου.
Το ρεπερτόριό τους είναι ως επί το πλείστον μουσική τζαζ, το κλασικό ροκ και τα μπλουζ. Οπως λένε όσοι τους έχουν παρακολουθήσει, τα κομμάτια που επιλέγουν να παίξουν είναι «δύσκολα», όπως το «Sweet Home Chicago» ή κλασικά όπως το «Ain't no Sunshine»!

Τα μέλη του γκρουπ

Λόγω της έντονης δραστηριότητας των καθηγητών, οι οποίοι στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού έργου τους είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν συχνά σε συνέδρια ή επιστημονικές συναντήσεις, το συγκρότημα εμφανίζεται ορισμένες φορές με διαφορετικές συνθέσεις.
Εκτός από τον κ. Παπανικολάου, μέλη του είναι επίσης ο Νίκος Τσιντίκας, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ο οποίος παίζει αρμόνιο, πιάνο, φυσαρμόνικα, ενώ είναι και η «φωνή» του συγκροτήματος.
Στα ντραμς και τα τύμπανα είναι ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας και Γενετικής Ζαχαρίας Σκούρας και ο γυναικολόγος Γιώργος Πάντος, από το Τμήμα Ιατρικής, ενώ την ομάδα πλαισιώνει ο καθηγητής Μουσικής Σάκης Ζαχαριάδης, ο οποίος παίζει κιθάρα.

Νίκος Πιτσιακίδης

PresidentsΑΠΘ
Keywords
Τυχαία Θέματα