Συναγερμός για τη φονική επέλαση γρίπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣυναγερμός για τη φονική επέλαση γρίπηςΔευτέρα, Ιανουάριος 12, 2015 - 16:57

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας για την επέλαση της γρίπης που ήδη μετρά πέντε νεκρούς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίοι τοποθετούσαν την έναρξή της στις αρχές Ιανουαρίου. Αλλα τρία περιστατικά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών.

Ως τώρα εννέα ασθενείς με

γρίπη παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές. Πέντε από αυτούς έχασαν τη ζωή τους και τρεις χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο τελευταίος θάνατος, ενός 86χρονου άντρα, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ μεταξύ όσων κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης ήταν και ένας 46χρονος που δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα.

Το 45,2% των «ύποπτων» δειγμάτων που στέλνουν οι γιατροί για εργαστηριακή ανάλυση βγαίνει θετικό για γρίπη. Πάνω από το 12% των επισκέψεων σε γιατρό αφορά ασθενείς με «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης.

Ανησυχία

Η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα αυτές τις μέρες και ο ως τώρα άκρως ανησυχητικός απολογισμός κάνουν τους ειδικούς του κέντρου να προειδοποιούν για τους κινδύνους από το φετινό κύμα γρίπης και να συστήνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας αλλά και την εγρήγορση των γιατρών.

Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω έξαρση του επιδημικού κύματος, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει ως και τον Μάρτιο. Γι' αυτό καλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να καταφεύγουν στον γιατρό τους όταν εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α (H1N1) pdm09, καθώς και στελεχών γρίπης τύπου Β. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, είναι στέλεχος της γρίπης Α (H3N2) που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος το οποίο περιέχεται στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

Πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εμβολιασμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού για την εποχική γρίπη καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος. Και όλα αυτά ενώ άλλη μία χρονιά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένουν χαμηλά.

Γιούλη Σταρίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα