Παράνομη η προσωποκράτηση για μικρές οφειλές

Το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης μικρο-οφειλετών του Δημοσίου τέθηκε στη Βουλή. Σε ερώτηση σχετική με την αναστολή του αυτοφώρου για τους μικροοφειλέτες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης τονίζει ότι το αδίκημα της διακράτησης του ΦΠΑ, του ΦΚΕ και των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, το αδίκημα της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς αυτόφωρα

από την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνει ωστόσο εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 23.9.2011, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση δίωξης για ληξιπρόθεσμα χρέη άσχετα με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα