ΜΚΙΕ: «Κανείς μόνος στην κρίση»

Τα αποτελέσματα της κρίσης, μέρα με τη μέρα, αγγίζουν ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες και σμπαραλιάζουν προνοιακές δομές, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετίες πριν. Η δημόσια υγεία νοσεί. Το κράτος βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να παράσχει πρωτοβάθμια υγεία στους πολίτες, που εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουμε, βρίσκονται στην ανεργία, είναι ανασφάλιστοι ή άποροι.  

Με το σύνθημα «Κανείς μόνος στην κρίση», μια ομάδα γιατρών και εθελοντών δημιούργησαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπου προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική κάλυψη σε συνανθρώπους

μας, που έχουν ανάγκη. Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2011, όταν έπεσε η ιδέα για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή. Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, βοηθώντας στην υλοποίηση του οράματος μερικών δεκάδων ανθρώπων για δημιουργία ενός κοινωνικού ιατρείου. Σε χώρο της πρώην Αμερικάνικης βάσης, που πλέον ανήκει στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης παραχωρήθηκε στέγη για να ανοίξει τα φτερά της μια δράση αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης των συμπολιτών μας. Παράλληλα, ο δήμος ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα του χώρου.      

Να γίνει εφικτό το... ανέφικτο 

Ο στόχος ξεκάθαρος από την αρχή: Να γίνει εφικτό το... ανέφικτο. Δέκα μήνες μετά μπορούν να είναι όλοι υπερήφανοι. Το πέτυχαν! Χαρακτηριστικό της τεράστιας επιτυχίας είναι και η διεθνής αναγνώριση που υπάρχει για την προσπάθεια. Εκτός των δεκάδων εγχώριων μέσων ενημέρωσης, που έχουν προβάλει τη δράση του, αρκετά είναι και τα διεθνή μέσα που ασχολήθηκαν με το ΜΚΙΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι την ημέρα που πραγματοποιήσαμε το ρεπορτάζ μας, συνάδελφοι από τη New York Times κάλυπταν τις δραστηριότητες του κοινωνικού ιατρείου. 

«Η ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ολοένα και αυξάνεται»  

Σήμερα, περισσότεροι από 1500 ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι έχουν περάσει τις πύλες του ιατρείου, εξετάστηκαν δωρεάν και καλύφθηκε η ανάγκη τους σε φάρμακα επίσης δωρεάν. Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Μαραγκός, τόνισε στην «Αττική freepress»: «Τους τελευταίους μήνες η ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης γίνεται ολοένα και περισσότερη. Υπάρχει μέρα που δεχθήκαμε ακόμα και 60 ασθενείς».

Ένα ακόμα θέμα που ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας των αναγκών ήταν οι συνεργασίες για κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή εξετάσεων που δε μπορούσαν να γίνουν στο ΜΚΙΕ. Ο κ. Μαραγκός δήλωσε: «Αναπτύξαμε συνεργασίες με ιδιωτικά μικροβιολογικά εξεταστικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό εξετάσεων κάθε μήνα μετά από δική μας παραπομπή. Επίσης, έχουν ανταποκριθεί ιδιωτικά νοσοκομεία στο κάλεσμα που κάναμε και συμμετέχουν επίσης δωρεάν σ’ αυτήν  την προσπάθεια. Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τη δημόσια κλινική του “Σωτηρία”, η οποία προσφέρει ιατρική βοήθεια (εξέταση και θεραπεία) στους ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου που πάσχουν από καρκίνο».   

Δεκάδες εθελοντές γιατροί και φαρμακοποιοί  

Γιατροί διαφόρων ε

Keywords
Τυχαία Θέματα