Ολόκληρη η Ευρώπη σ’ ένα Μνημόνιο

Από του χρόνου, όλες οι χώρες του Ευρώ θα έχουν μπει στο Μνημόνιο. Μέχρι σήμερα Μνημόνιο με τους δανειστές υπέγραφαν οι χώρες που είχαν ανάγκη έκτακτης οικονομικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Στο εξής όμως όλες οι οικονομίες του Ευρώ, της γερμανικής και της γαλλικής συμπεριλαμβανομένης θα υπογράφουν Μνημόνιο

υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όλα αυτά στοχεύουν στην δημιουργία ενός συνολικού κεντρικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (18 και 19 Οκτωβρίου).

Η οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης απαιτεί την υπογραφή δεσμευτικών μνημονίων, που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική βοήθεια, θα ικανοποιήσει το αίτημα της Γερμανίας για αυστηρότερο έλεγχο των οικονομιών, όπως της γαλλικής και της ιταλικής, οι οποίες έχουν ανάμικτες επιδόσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Οι Γερμανοί έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην πρόταση ενός διακρατικού προϋπολογισμού ως μέσου συγκέντρωσης πόρων, χωρίς να υπάρχει αμοιβαιοποίηση κρατικού χρέους. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί πρότεινε τον προηγούμενο μήνα ότι ένας κοινός προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιδόματα ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα