Ένα Υπουργείο χωρίς… χαρτοβασίλειο!

Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα διακινούνται στο εξής όλα τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη, γνωστοποιήθηκε ο νέος εσωτερικός κανονισμός με τον οποίο καθίσταται υποχρεωτική η αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων εντός του Υπουργείου.

Τα έγγραφα που παράγονται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φέρουν πλέον υποχρεωτικά ψηφιακή υπογραφή η

οποία έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη, επικυρωμένη υπογραφή. Ο εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες τις σχετικές με την υπογραφή, διακίνηση και αρχειοθέτηση των εγγράφων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ώστε να αποτελέσει οδηγό για όλα τα Υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου που θα εφαρμόσουν ανάλογη διαδικασία.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στο δημόσιο είναι πολλαπλά, με κυριότερο τον περιορισμό της σπατάλης χρόνου και πόρων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας. Ήδη έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η διαδικασία σταδιακής επέκτασης της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και στα άλλα Υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα προχωρά η διαδικασία έκδοσης και διάθεση ψηφιακών πιστοποιητικών (δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής) στους δικηγόρους σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες με τους μηχανικούς (σε συνεννόηση με το ΤΕΕ), με οικονομολόγους και λογιστές (σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο), αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που αποτελούν συστηματικούς χρήστες των υπηρεσιών του Δημοσίου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα